Tekstdebatter · Roman-rutine?

5 svar
Senest opdateret 2 år siden · 4 bruger(e) deltager
2 år siden

Hej alle!

Jeg er helt ny herinde, og er superglad for at have fundet fyldepennen, hvor jeg formentlig kan nogle få råd af jer dygtige skrivere. Jeg står og summer lidt over en idé til en roman, som jeg har gået med et stykke tid. Det skal siges, at det er min allerførste roman, men jeg føler simpelthen, at det er en historie jeg MÅ og SKAL ud med. Kort sagt vil jeg bare gerne gå i krig med det. Jeg lærer bedst, hvis jeg bare hopper ud på det dybe vand. Jeg har to spørgsmål:

1: Hvad er jeres rutiner, når i udvikler plottet til jeres roman? Hvad gør i før i skriver den første side?

2: En stor del af min roman skal finde sted i Barcelona, som er en storby, der betyder ekstremt meget for mig, og hvor jeg har været et hav af gange. Hvor godt skal jeg kende byen, som størstedelen af min historie skal finde sted i?

Håber, at i har lyst til at komme med nogle råd, meninger eller tanker.
På forhånd tusinde tak!

Mange hilsner,
Jakob.

2 år siden
2 år siden

Hoppet er vist også den eneste måde rigtigt at lære det på, for uanset hvor mange skrivebøger du læser, eller hvor mange skrivekurser du følger, skal du før eller siden tage det hop: Fra Jeg-planlægger-en-roman-fasen til Jeg-skriver-på-en-roman.

Jeg har skrevet romaner i årevis (med svingende resultater), og de første år startede jeg simpelthen bare et sted, og så opfandt jeg det hele hen ad vejen.
Der kan komme noget virkelig godt ud af den metode, men der kan også komme absolut ingenting (eller en masse omskrivning) ud af det, fordi man får skrevet sig op i et hjørne og enten taber lysten eller må gå tilbage for at ændre det sted hvor det begyndte at gå galt.

Derfor har jeg selv ændret taktik (livet er for kort til ufuldendte romaner) og planlægger på forhånd:

Først skriver jeg en kort synopsis, dvs et 'resumé' af den historie jeg endnu ikke har skrevet. Denne er virkelig overfladisk og indeholder kun de oplysninger som jeg ved, er vigtige. Nogle gange aner jeg ikke hvad den skal ende med.

Bagefter udvider jeg synopsen til en sceneoversigt, hvor jeg fylder flere detaljer på og indskriver de scener som man forventer skal med. Tit udspringer idéer jo fra enkelte scener som man måske ikke helt ved hvordan hænger sammen, men dem indskriver jeg så i oversigten her.
Som regel er den fuld af huller når jeg er færdig, og det er stadig ikke sikkert at jeg ved hvordan historien ender.

Sideløbende med dette laver jeg et persongalleri med en kort beskrivelse af de personer som jeg ved, skal være med.
Nogle laver disse efter et skema der beskriver udseende, alder, baggrund, stærke og svage sider osv.
Jeg noterer de detaljer som har betydning for historien. Altså årsagen til at netop denne person er med. Eks at han/hun har en bestemt baggrund (fordi den har betydning for vedkommendes reaktionsmønster der igen har betydning for plottets forløb), hvilke relationer vedkommende har til de andre personer, og hvis personen har en helt specifik rolle at spille. Eks at det er ham/hende der myrder helten, selv bliver myrdet, er kæresten utro og derved får startet et-eller-andet.
Og så noterer jeg fulde navn, alder og udseende, simpelthen fordi jeg ellers er ude af stand til at huske det og ikke gider scrolle rundt for at finde det når jeg er på side 216 og ikke kan huske hvad farve øjne X har.

Ofte sker der det (for mig i hvert fald) at kombinationen af at notere scener og bygge personer, kan løse nogle af de plotknuder eller huller som man ellers kan rende ind i. Simpelthen fordi personerne begynder at 'tale' selv og fortælle detaljer om deres rolle.

Igen er både sceneoversigten og persongalleriet 'work in progress'.
Jeg går i gang med at skrive når jeg ved hvor historien skal starte, og derfra fylder jeg så løbende på både sceneoversigt og persongalleri i takt med at historien udvikler sig, og brikkerne falder på plads.
Nogle gange oplever man også at der er en scene længere fremme i historien som bare skriger efter at blive skrevet. Når man har sin oversigt, kan man bare skrive den selv om man ikke er nået dertil endnu. Så kan man sigte efter den og evt justere den en smule, når man er kommet dertil hvor den hører til i historien.
Som regel dukker slutningen op inden jeg er halvvejs, og så har jeg den at sigte efter resten af vejen. :-)

Mht dit kendskab til den by historien foregår i, skal du bare have det kendskab som historien kræver. Hvis du har været i Barcelona flere gange, har du formodentlig et godt indtryk af vejret, omgivelserne og stemningen, og det burde jo dække de fleste behov.
Det er en roman, ikke en turistguide.
Hvis dine personer er spaniere, bør du dog også have kendskab nok til deres kultur og generelle livssyn da dette jo er med til at gøre dem til dem de er. Hvis dine personer er danskere, bør de i stedet opføre sig som danskere. :-)

God fornøjelse.

Mvh
Eddie

2 år siden
2 år siden

Tusinde tak for svaret, Eddie. Det var simpelthen en kæmpe hjælp. Jeg glæder mig til at gå i gang med projektet, og det kan sagtens være, at jeg vender tilbage. Tak igen!

Mange hilsner,
Jakob.

2 år siden
2 år siden

Nu hører jeg ikke til eliten her! Men jeg vil dog alligevel sige et par ting.
Det lyder interessant med Barcelona. Så har du en "location" til bogen. Måske har du også en anden by som modvægt?
Det er klart at man skal vide lidt om en by man skriver "i." Men det skal ikke være en rejsefører. Og man skal ikke læsse på af detaljer for at overbevise læseren. En helt dansk roman om en helt dansk by, vil heller ikke beskrive byen fuldstændigt. Det skal ikke tage opmærksomheden fra plottet som sådant. Der skal være en balance i handlingen. Når du har været i Barcelona adskillige gange så ved du allerede mere end nok.
Men det er klart at nogle bøger lægger vægt på detaljerede bybeskrivelser, så som "Engle og dæmoner," hvor byen Rom er en klar medspiller.
Og i "Døden i Venedig" får man også byen ind under huden, tror jeg, selvom jeg kun har set filmen.
Hvad jeg mener er at rigtig mange bøger kunne foregå i næsten en hvilken som helst by. Her er det ikke byen selv der betyder noget, og man medtager kun detaljer i rimeligt omfang, så det ikke stjæler billedet fra personerne og deres relationer.

2 år siden
2 år siden

Tak for svar, Flemming. Det lyder rigtig godt! Min historie vil i starten finde sted i København, men herefter vil hovedkarakteren tage til Barcelona. Det er altså meningen, at Barcelona skal være 'the special world', og det skal samtidigt fungere som en slags 'fish out of water' historie. Altså et helt fremmed sted for hovedkarakteren. Jeg har som bekendt rigtig godt styr på Barcelona, hvor jeg har været adskillige gange. Dog har jeg også været rigtig meget nord for Barcelona i flere små, chamerende kystbyer som Mataro, Arenys de Mar mm., hvor det også regner med interessante mennesker.

Mange hilsner,
Jakob

2 år siden
2 år siden

Hej,
Jeg er også ganske ny herinde. Jeg er her ved nytår gået igang med at skrive min første roman. Dvs. at jeg havde arbejdet med den i knapt 18 måneder inden da. Først havde jeg en ide til en scene - jeg anede ikke hvor jeg skulle hen derfra, jeg havde bare to personer, en scene, og en meget meget vag ide om hvor jeg skulle hen. Jeg skrev omkring 100 sider, men fik lidt skrevet mig op i et hjørne. Det er min første bog, så måske det er manglende erfaring, jeg ved det ikke. Jeg fandt nogle guides på nettet, gik igang med at plotte, og da jeg vidste, at det skulle være en del af en serie, så, ja, så kunne jeg lige så godt plotte hele serien. Scene for scene. Nu er jeg så nået til det egentlige skrivearbejde og der er to ting ved det. Det ene er, at jeg ved præcis, hvor jeg skal hen, hvilket både er en fordel og en ulempe. Fordel: Jeg har et virkelig gennemtænkt plot, veludviklede personer, hvis udvikling i løbet af bogen er med til at drive historien frem. Det er fint at have en ide om ca. hvor jeg skal hen, jeg går ikke i stå, når jeg skriver, men får en masse ord fra hånden. En ulempe er, at man kan komme til at blive for fastlåst og glemme, som der også bliver nævnt ovenover, at lade sig føre med af historien og karaktererne. Jeg kan desuden se, at jeg skriver langt bedre, når jeg glemmer alt om min plan, og slipper taget om plot, karakterer m.v. Jeg er derfor lige så stille ved at få sporet mig ind på en mellemvej, hvor jeg ser min plan som en slags "cheat sheet", som jeg kan refererer til i nødstilfælde, og ellers så prøver jeg bare at skrive hvad jeg "ser". Fremadrettet vil jeg ikke planlægge helt så grundigt. Jeg har absolut lært en masse af det, men den tid man bruger på at planlægge, er tid man kunne have brugt på at skrive, så der skal være en balance i det. Hvor den balance er, er jo så individuel.

Stephen King har skrevet en rigtig bog bog (On Writing) om at skrive uden nogen planlægning.

Hjemmesiden https://www.helpin...ecomeauthors.com/ har mange gode fif til hvis man gerne vil planlægge.

God skrivelyst!

Ps. Barcelona er en fantastisk by...!

2 år siden

Besvar debattråd

Debatten Roman-rutine? er startet 01/02-2016 21:19 af Funchis og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

2219Dagens ord
7 timer, 48 minutter siden · Engbo
9Fredagsbrok
1 dag, 11 timer siden · knudkp
8Sofies 5-trins selvværds-kursus
1 dag, 13 timer siden · Kåemer
2At sende en PDF til tryk...
1 dag, 15 timer siden · little T
2Betalæsere søges
2 dage, 14 timer siden · Dizzy76
6NaNoWriMo
3 dage siden · Eddie
63Dagens Vits
4 dage siden · Savanti
5Hvorfor aldersgrænse og unge forfat...
5 dage siden · Kåemer
38Kontraster
5 dage siden · Savanti
10Folkekirken – ad hvilken vej skal d...
15 dage siden · Engbo
0Redigering
15 dage siden · Mitmit
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
15 dage siden · Mitmit
2Smil
15 dage siden · Mitmit
1Ensom?
16 dage siden · dino
2Humor .
16 dage siden · Savanti
68Hvad er du taknemmelig for i dag?
17 dage siden · Engbo
5Øh - tak til alle kommentatorer
18 dage siden · Fink
0Kommenter gerne min ene men lange l...
19 dage siden · anonymus-sheik
0No country for old men.
20 dage siden · Mitmit
2Hvad er nemt/svært.
21 dage siden · dino
12Hvad skete der med dige.dk ?
21 dage siden · knudkp
26Hvad er meningen med livet?
22 dage siden · BimmerenTheBims...
9Sandhed
22 dage siden · Inghard
9debat af moderæset, versus lykken.
22 dage siden · Pia Hansen
0Skrive gruppe København
23 dage siden · Mitmit
3Søger kommentarer
24 dage siden · Savanti
44Er mænd mere jaloux end kvinder?
24 dage siden · anonymus-sheik
7At rejse er at leve?
25 dage siden · Kattegat
3Slettelse af kommentarer
26 dage siden · digterinden

Tekstdebatter

38Kontraster
5 dage siden · Savanti
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
15 dage siden · Mitmit
2Spørgsmål i datid eller nutid?
1 måned, 9 dage siden · Kåemer
4Kapitler eller noveller?
1 måned, 24 dage siden · Kåemer
4Tips mod kedsomhed og præstationsan...
1 måned, 25 dage siden · Bondekonen
23Skabelsen af værker
3 måneder, 13 dage siden · Herja
10Skriveblokering
3 måneder, 22 dage siden · Polo
12Uforståelige digte
4 måneder, 1 dag siden · Savanti
15antal kapitler på fyldepennen - hvo...
6 måneder, 26 dage siden · prefu
5Digt af Thøger Larsen
7 måneder, 8 dage siden · Engbo
21Hvordan finder jeg en titel?
7 måneder, 13 dage siden · JacobPatrickPou...
3Et kuk om kommentarer
8 måneder, 18 dage siden · Morpho
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
11 måneder, 10 dage siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
11 måneder, 18 dage siden · Pino
6Inspiration
11 måneder, 26 dage siden · leviP
3cliffhang...
11 måneder, 28 dage siden · dino
4Ungdomsroman- længde?
1 år siden · prefu
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
1 år siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
1 år siden · Syrene Hvid
15Løbet tør for ideer!!!
1 år, 2 måneder siden · prefu
14Hvad er god poesi?
1 år, 3 måneder siden · Theplayer1978
4kreative pauser
1 år, 4 måneder siden · o-madsen
42Hvor længe skriver I?
1 år, 4 måneder siden · louise93
9At skrive sig selv varm, digte
1 år, 4 måneder siden · o-madsen
2Y-writer programmet ?
1 år, 5 måneder siden · Asilla
2Social commentary: Go or No?
1 år, 5 måneder siden · DenFrieNukleoti...
2kan man sige denne her sætning?
1 år, 5 måneder siden · sejehugo
0Genre forvirring
1 år, 5 måneder siden · DenFrieNukleoti...
34Rim
1 år, 6 måneder siden · Engbo