Religion, politik og samfund · Hverdagsracisme

10 svar
Senest opdateret 1 år, 11 måneder siden · 7 bruger(e) deltager
1 år, 11 måneder siden

Aftenshowet havde i går et indslag med to danskere, der har rødder i Uganda.

Indslaget kan eventuelt ses her: https://www.dr.dk/...=!%2F00%3A32%3A40

De mener, at hverdagsracismen lever i bedste velgående.

Manden nævner dette eksempel: Ved en dåbsfest holder han et spædbarn i armene. Barnet er glad for at være ved ham, og forældrene siger: "Hun kan godt li' dig. Hun tror nok, at du er en chokolademand."

Det opfatter han som hverdagsracisme. Jeg opfatter det som hverdagshumor. Jeg kan strække mig så langt, at det ikke er særlig gennemtænkt humor. Folk bør tænke over, om modtageren vil synes, at det er sjovt. Men racisme?

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har fået bemærkninger om, at jeg ikke er så høj. Som barn fik jeg jævnligt bemærkninger om, hvor lille og tynd jeg var. Jeg får af og til "kvikke" bemærkninger om, at jeg er fra landet.

Det er ikke racisme. Det er morsomheder sagt med et glimt i øjet. Bemærkninger, som kun bliver sagt, fordi afsenderen kan li' mig. Du siger ikke morsomheder med et glimt i øjet til en person, du ikke bryder dig om.

Mit forslag til de to fra Uganda: Giv igen. Bliver du kaldt Chokolademand, så kald afsenderen Mel-orm. Eller spørg, om afsenderen så er en chokolademand af hvid chokolade.

Jeg synes ikke altid, at det er morsomt at blive mindet om min lave højde, men jeg bliver ikke smækfornærmet. Jeg plejer at svare, at jeg ikke er lille. Jeg er bare jordnær. Så griner vi sammen af det. Længere er den ikke.

1 år, 11 måneder siden
1 år, 11 måneder siden

Du har ret. Korrektheden går ofte over gevind. Jeg har netop set en dansk udsendelse om renæssancens heksejagter. Her var der også sindelagskontrol og ve den der trådte lidt udenfor, eller blev beskyldt for det.

Denne "lille racisme" kan skygge for den større. Og den går bestemt begge veje. Der skal nok være dem der mener at mørkhudede folk ikke kan være racister. Det kan kun de hvide.

1 år, 11 måneder siden
1 år, 11 måneder siden

Vi er sku' blevet så korrekset i vores tid.
Ingen vaklen, børnebøger omskrives og ingen negerboller på hylderne. kun den lige vej. Jeg tror alle kalder sin nabo noget selv om han er hvid som "de fleste af os om vinteren er hvid"
, for noget han ikke ved.
Hvem har ikke ved poolen sydpå, kaldt gæsterne noget, eller tildelt dem en rolle, men I sagde det ikke højt til den selv.
Alt kan siges med et glimt i øjet, som du skriver, ja fordi face to face, giver mimikken alvoren i og humor til dialogen,
I min opvækst, boede vi "på den anden side af banen" det var der rosset boede, det var ikke velset at sige man kom derfra.
Dem på den rigtige side forbød at deres egne børn legede med os, nej kom ind i kampen, og kæmp i det liv og bliv respekteret for den du er, rød, gul eller grøn, man må selv bevise at sandhed og værdier er en anden. Med eller uden farve. Må man så sige albino, alkoholiker aller autist.
Min mening. Vh. Hanna Fink

1 år, 11 måneder siden
1 år, 11 måneder siden

Jeg er så gammel, at en sort mand/kvinde er en neger. For mig er der intet nedsættende og racistisk ved den betegnelse, men må konstatere, at det ikke gælder for sorte mennesker. Jeg undlader derfor at bruge den betegnelse i mit hverdagssprog, hvilker ingen udfordring har været. Jeg bruger det dog stadigvæk i min egen tankeverden og vil sikkert til min død gøre det uanset.
Jeg kan dog sagtens følge de to unge mennesker på TV-indslaget et langt stykke hen ad vejen. De er, som Fink så rigtig skriver, født og opvokset på den forkerte side af banen. Jeg har også selv følt på egen krop og sind, hvad det indebærer.
De måske små, men utallige uretfærdige tilsidesættelser og ydmygelser i barne- og ungdomsårene hober sig op, og uanset senere oplevelser og samfundsplacering bærer man dem med sig i tornystret.
Nogle bærer byrden lettere end andre, men arrene fra fortiden er der. Uanset sminke og senere accept.
Det bør vi huske i vores møde og omgang med andre og måske i vore øjne anderledes og aparte personer og kulturer.
Boomeranger har det med at vende tilbage til afsenderen, når de rammer ved siden af.

Med venlig hilsen
Kattegat

1 år, 11 måneder siden
1 år, 11 måneder siden

Kattegat, sjovt nok vidste vi som børn ikke vi var på den forkerte side af byen, men har arvet holdningen fra vores forælder, som selv trykkede dem på selvsamme side, for selv at få småborgelige fornemmelser.
Det er der vi skal sætte ind, at andre ikke arver vores ord, holdninger selv om vi ikke syntes de er farlige, så bliver vi der har sagt ordene, korrekset.
Det er også ok. Jeg kan da stadig lave mig selv om, nu kalder jeg negerboller for Spangsberg. Ha ha. God dag. Vh. Hanna Fink

1 år, 11 måneder siden
1 år, 11 måneder siden

Der er noget der hedder almindelig høflighed. Og derfor skal man ikke sammen med andre bruge betegnelser der støder dem. Men hvis et ord har haft hævd gennem århundreder, kan man ikke forlange at der ikke ved visse lejligheder kan smutte en finke af panden.
En hvid svensk kvinde udtalte dyb frustration over at Sverige var så forfærdeligt hvidt alle vegne. Men tanke på hvor godt Sverige har modtaget og behandlet folk udefra, er en sådan holdning i min målestok at ligne ved skinbarlig sindssyge. Her er "korrektheden" ved sin stærke overdrivelse drejet over i sin modsætning, og det er direkte farligt for Sverige hvis sådan tænkning ikke tøjles.

Racismen opstod ikke mindst i England i 1800 tallet. Man drog overdrevne konklusioner ud fra visse objektive facts og brugte dem til at begrænse nogle folks værdighed og rettigheder.
Det værste ved det var at det blev gjort til universelle sandheder.
At man i det mindste ville bevare visse forhold i sit eget land var ét. Et andet at de beklikkede folk også blev mindre værd i DERES egne lande. Det var ondartet.

1 år, 11 måneder siden
1 år, 11 måneder siden

Jeg går nu efter det princip at man ikke skal kalde folk noget de ikke bryder sig om.

Bevars, manden er måske tyk og man mener ikke noget med det, men hvis han ikke bryder sig om at blive kaldt tykke, så skal man bare ikke gøre det. Heller ikke når han ikke er til stede.

Hvis folk ikke bryder sig om man kalder dem negere, skal man lade være. Og det gør det ikke. De kan ikke lide det, så lad dog være med at bruge ordet.

Og hvis man kalder folk chokolademand, skal man være ret sikker på han også synes det er sjovt. Ellers skal man lade være ... faktisk skal man bare lade være, da der ikke er det mindste sjovt.

Det er et meget enkelt pricip, og det skal følges over alle mennesker. Tykke, tynde, høje, lave, sorte, hvide.

Iøvrigt har jeg for pålidelig kilde. At pipilangstrømpe VAR racistisk. Så den burde skrives om ja.

1 år, 11 måneder siden
1 år, 11 måneder siden

Skal gamle bøger skrives om hvis der påviseligt er racistiske indhold? Så er jeg bange for at meget andet end Pippi skal ændres!
Man behøver ikke en pålidelig kilde for at vurdere Pippi Langstrømpe. Man kan bare selv læse den.
Det er nok mere pålideligt end at lytte til en svensker.
En svensk handelsmand blev også meldt til politiet for racisme. Han solgte nylonstrømper, og han havde dem angiveligt både i sort og hudfarvet.
Måske er der en forretning i Afrika der sælger strømper i hudfarvet og grisefarvet. Ville vi andre gide blive sure over det?

1 år, 11 måneder siden
1 år, 11 måneder siden
#8

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

1 år, 11 måneder siden
1 år, 11 måneder siden

Man skriver jo jævnligt de gamle klassikkere om, så sproget er forståeligt. Selv biblen bliver jævnligt redigeret.
Og selvfølgelig gemmer man de gamle. Man laver bare nogle nyere mere tidssvarende versioner til børnebibliotekerne og boghandlerne.

1 år, 11 måneder siden
1 år, 11 måneder siden

Jeg tror nu alligevel, det er en dyd at sikre sig, at begge parter synes, det er sjovt, inden man giver sig til at kalde nogen chokolademand, eller hvad det nu måtte være. Jeg kan godt have en fornemmelse af, at vi her i landet ofte ikke tænker os så godt om, inden vi bruger ord, som vi selv synes er sjove. Så jeg kan nok godt følge de to unge mennesker i aftenshow-indslaget.
Jeg må nok sige, at jeg sikkert ikke altid lige godt har overholdt det, jeg lige prædikede. Forhåbentlig er jeg blevet bedre til det og bliver bedre endnu. Omvendt har jeg så også oplevet at måtte lægge øre til morsomheder i forhold til MIN herkomst, mit arbejde, sprog etc., og jeg må indrømme, at jeg bestemt ikke altid har syntes, det var sjovt.

1 år, 11 måneder siden

Besvar debattråd

Debatten Hverdagsracisme er startet 20/07-2016 18:45 af Sofie Frost (sofiesverden) og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

3Er mænd mere jaloux end kvinder?
4 timer, 36 minutter siden · Engbo
1957Dagens ord
4 timer, 41 minutter siden · Engbo
4Ved bålet --ja, ved bålet
10 timer, 17 minutter siden · dino
11Skepticismens tidsalder
15 timer siden · Robert Kallehav...
9Hvad skete der med dige.dk ?
17 timer siden · dino
1Grundtvigs højskole
17 timer siden · dino
9Skriveblokering
1 dag, 7 timer siden · Margana 12-9-22...
0Lydbog?
1 dag, 12 timer siden · SikiloHenrik
40Skrivegruppe søges - København og o...
2 dage, 17 timer siden · Papirkanin
16Kontraster
3 dage siden · Engbo
10Udvikling af Fyldepnnen.dk
3 dage siden · knudkp
6Moderne fraser og vendinger.
7 dage siden · Stinapige
4Smag
8 dage siden · Stinapige
0Skrivegruppe Randers og omegn
8 dage siden · Stinapige
3Skriveklub?
8 dage siden · Bitten Andrease...
12Uforståelige digte
8 dage siden · Savanti
10Følgebrev?
8 dage siden · Stinapige
0Betalæser søges til juleeventyr for...
9 dage siden · Scott Rasmussen
6Brug af begrebet seksuelt
11 dage siden · Kåemer
20Legalisering af cannabis
11 dage siden · thevoid
35Hvad er du taknemmelig for i dag?
12 dage siden · Arwen
19Nogen der har gang i noget
13 dage siden · nillepoulsen
50Dagens Vits
14 dage siden · Savanti
4Fjodor, Jussi, Lars og Jules.
14 dage siden · dino
4Skrivegruppe på Fyn/Odense
15 dage siden · MariaSH
0bedømmelser til skriveøvelser
21 dage siden · Arwen
4Èt menneske - eller to?
22 dage siden · dino
1Velvalgte ord
23 dage siden · Engbo
5Vind en forfatterkontrakt!
27 dage siden · KiannaKitter

Religion, politik og samfund

4Ved bålet --ja, ved bålet
10 timer, 17 minutter siden · dino
20Legalisering af cannabis
11 dage siden · thevoid
35Hvad er du taknemmelig for i dag?
12 dage siden · Arwen
4Èt menneske - eller to?
22 dage siden · dino
7Æblemostreglementet
1 måned, 7 dage siden · dino
5Før Adams tid.
1 måned, 17 dage siden · Engbo
59Den selektive etik.
1 måned, 23 dage siden · dino
31Spare på DR?
2 måneder, 12 dage siden · dino
38Er du kristen/religiøs?
2 måneder, 18 dage siden · Engbo
0Land og by
3 måneder, 7 dage siden · dino
7Vilde dyr tilbage i naturen?
3 måneder, 9 dage siden · Engbo
27Åh nej! - Ikke igen!
4 måneder, 1 dag siden · dino
26Evolutions forskning.
4 måneder, 15 dage siden · Inghard
22#metoo
5 måneder, 2 dage siden · dino
109Selvforsvar
6 måneder, 14 dage siden · thevoid
1Forbrugersamfund
6 måneder, 18 dage siden · Camra
30Gentleman eller kvinde
6 måneder, 19 dage siden · Morpho
29ytringsfriheden
8 måneder, 28 dage siden · thevoid
9Lokkeland-reality
9 måneder, 3 dage siden · Morpho
10Fordomme
10 måneder siden · Kåemer
33Skyld
11 måneder, 4 dage siden · Anni Idorn
14Hvad sker der i samfundet lige nu?
11 måneder, 6 dage siden · Engbo
7Flygtninge
11 måneder, 6 dage siden · Morpho
26det rød hvide flag
1 år, 4 dage siden · dino
13Koranen
1 år siden · Kåemer
53Skat
1 år, 1 måned siden · Kåemer
10Reformation og renæssance
1 år, 2 måneder siden · dino
11Normal
1 år, 3 måneder siden · Kåemer
2Literatur og Samfund
1 år, 4 måneder siden · Engbo