Religion, politik og samfund · Danske værdier?

76 svar
Senest opdateret 2 år siden · 12 bruger(e) deltager
2 år siden

Et nyt parti slår sig op på at værne om danske værdier. Hvad i alverden er danske værdier? Jo, dansk sprog og historie er naturligvis danske værdier, og der kan da være god grund til at værne om det. Men ellers?

Kåemer

2 år siden
2 år siden

Jo, der er mange danske værdier; men det er nok ikke de samme som det nye parti mener, som jeg ville fremhæve. Mange kunne nævnes; men her er det det , som de nye bygger på forholdet til vore medmennesker og hermed flygtninge/indvandrer.

Nogle holdninger kan kritiseres; men det afgørende her er målsætningen om vore inernationale pligter skal ophæves - lige i mod FNs ide.
Der vil jeg ikke bare kritisere; men fordømme. Vi har reaktionære tendenser nok, så lad os endelig blive fri for det organiserede fremmedhad.

2 år siden
2 år siden

Engbo

"Vi har reaktionære tendenser nok, så lad os endelig blive fri for det organiserede fremmedhad."

Fuldstændig enig. Men jeg er nu alligevel interesseret i at vide, hvad det er for værdier der er så specielt danske og ikke bare fællesmenneskelige.

Kåemer

2 år siden
2 år siden

Lidt underligt, Kåemer. For det plejer at være mine venstreorienterede venner, der sætter spørgsmålstegn ved danske værdier.

Vi kan sammenligne med andre lande. så har vi da også fælles værdier. Men vi kan da færdes frit - sådan for det meste blandt folk med modstridende opfattelser.

Vi har Grundloven, som godt nok er underlagt EU og NATOs love. Men der for er det lige vigtigt, at fremhæve Danmarks Riges Grundlov, som burde være - også med dens mangler. Så er den da en forudsætning for ændring til det bedre.

Så tænk lidt på Tyrkiet, hvor jeg tvivler på den her debat form ville tåles.

Det er fagbevægelse og andelsbevægelse, der har givet muligheder for danskerne. Der er også muligheder for misbrug og spekulation.
Men der for skal de jo ikke kasseres; men renses for spekulation og misbrug.

Så har vi da også HCAndersen med eventyrerne, der har været gode diplomater i hele verden. MHT "I Danmark er jeg født..." - og Oskar Hansen "Når jeg ser et rødt flag smælde."

2 år siden
2 år siden

Engbo

Jeg sætter skam ikke spørgsmålstegn ved værdierne, kun ved om de er specielt danske, og hvis de er, på hvilken måde?

Naturligvis er det også fint, at Danmark har kunne være foregangsland på visse områder. Men så har vi da også selv fået meget udefra, også en del som har skubbet de vi har tænkt som dansk til side.

Hvornår har du sidst fået sødsuppe med svedsker? - Nåja, du hører jo som jeg til den ældre generation, så I laver det måske sommetider. Men unge mennesker vil nok synes det er noget underligt noget, og spiser noget andet som vi ikke kendte i gamle dage. Og gør det noget? Bliver vi mindre danske af den grund?

Kåemer

2 år siden
2 år siden

Interessant debat, Kåemer, men også hulens umulig at sætte på skinner, synes jeg.
Jeg prøvede først med Indfødselsretsprøven , 40 multiple choice spørgsmål om Danmark før og nu. Den afspejler det officielle Danmarks svar på dit spørgsmål: Hvad er mindstemålet for dét at være dansk. Svaret er et vist minimum af dansk sprogbeherskelse, historie og aktuel samfundsviden.
Det lyder slet ikke så tosset, synes jeg.
Selv prøvede jeg at nærme mig emnet ud fra vores to nationalmelodier, "Kong Christian" og "I Danmark er jeg født". Begge er de over 200 år gamle og i øvrigt vidt forskellige. "Kong Christian" er en krigerisk formaning om at stå vagt omkring landets hærfører, mens "I Danmark er jeg født" er en idyllisk landskabs-lovprisning.
Næ, nationalmelodierne er ikke til megen hjælp i denne debat.

Så nævner du, Kåemer, en af vore danske nationalspiser (' sødsuppe med svedsker'). Denne ret er jeg nu aldrig støt på, men jeg husker, hvordan jeg selv kom i bekneb for at udpege en rigtig dansk ret. Som ung arbejdede jeg som counselor i en større børnelejr i USA, og man ville ære mig ved, at jeg skulle udpege en rigtig dansk ret til lejrens aftensmad. Jeg anede ikke mine levende råd. Hvad var en typisk dansk ret? Til sidst hjalp en amerikaner mig "SMØRREBRØD".
Problemet med at definere det ægte danske handler det ikke om, at vi er nedsænket i danskhed fra alle sider, så vi ikke kan se skoven for bar træer?

2 år siden
 
Viser kun 10 af i alt 76 indlæg
2 år siden

Engbo

Naturligvis er vort velfærdssystem skrøbeligt, men har dog holdt temmelig længe nu. Noget godt må der være i det. Og naturligvis er mange af de goder vi har på bekostning af andre dele af verden. Sådan er det, og det er ikke godt, men det er jo ikke noget nyt historisk set. NATO og EU blev vel oprettet for at få stabilitet i Europa, og dermed i verden. Det er hensigten. Men naturligvis, som jeg så mange gange har sagt, så består alle systemer af mennesker, og mennesker er forskellige og fejlbarlige, derfor må udviklingen nødvendigvis gå op og ned.

Findes der noget system der kan skabe fuldstændig retfærdighed og velfærd til alle? Så kender jeg det i hvert fald ikke. Det kan i hvert fald ikke være den rene socialisme eller kommunisme.

Jeg har før sagt, at socialismen har det til fælles med kristendommen, at den er god som inspiration og vejleder, men de kommer begge til kort som politisk system, fordi de så nødvendigvis må administreres af fejlbarlige mennesker, og vi har jo set skrækkelige eksempler på, hvordan det kan gå.

Kåemer

2 år siden
2 år siden
#72 Engbo

Du placerer synpunkterne helt forkert. Kapitalismen, som for os er det borgerlige system. Det er revolutionært i forhold til fortiden med trældom og herremandsvælde. Men hvis det bliver stående - væren nok i sig selv. så er det fjendtlig som nævnte systemer.
Det er ikke let at sige, hvad der er vigtigst i den filosofiske verden. Men med emnet her, er det helt sikkert erkendelsen af bevægelserne.

Alt i verden er bevægeligt. Det der synes fast, sætter sig på ting, der er bevægelige. Sådan er det også i den politiske verden, efter min mening, men det er langt fra erkendt. Det er derfor man forsøger at måle systemer som en kasse. Hvilken kasse skal jeg hoppe ned i, for at finde det rigtige system? Men jeg tror da på, at den der søger skal finde. Men er er ingen garanti for hvornår.

2 år siden
2 år siden

Engbo

Mine synspunkter er naturligvis anderledes end dine. Det vidste vi jo. Men hvorfor er de da forkerte? Det vil jeg da gerne have præciseret.

Og så vidt jeg kan se på hvad du ellers skriver her, så er vi ganske enige. Du udtrykker endda mine tanker bedre end jeg kunne gøre selv.

Kåemer

2 år siden
2 år siden
#74 Engbo

Ja, tak for de ord. Man skal heller ikke søge uenigheden; men heller ikke forbigå den, når den er der. At anderkende uenigheden kan også være vej til enighed.

Som nævnt, så synes jeg - lige som så mange andre - at du ikke erkender bevægelserne.
Jeg kan ikke sige, det borgerlige system er forkert på grund af de voldsomme opgør, der var både med bonde oprørerne og i de franske blodige opgør med adel og overklasse. Det borgerlige demokrati er dog mere end det.
Du kan heller ikke sige, at det kommunistiske begreb er forkert på grund af opgøret med Zar og de "Hvide." -og med udrensningerne.
Der er tale om en udvikling, som vi ikke kan lave om på; men lære af.
Det er det jeg forsøger at fortælle ud fra min mening.
Den borgerlige udvikling er forbi. Man fastholder den bare lige som slaveherrerne og herremændene gjorde tidligere.

Jeg har tidligere nævnt Allendes "Åndernes Hus," Hvor der beskrives om den driftige initiativtager og hårde jordejer, der tog initiativer, som gavnede arbejderne også.
Mange fik en ny tilværelse. (han var også en lovlig voldtægtsforbryder) men på et tidspunkt kommer modsætningerne frem. Han og systemet har kun volden tilbage.
Det er beskrivelser af menneskeliv i historiske opgør og en beskrivelse, hvor personer tegner historiske opgør.

2 år siden
2 år siden

Engbo

"Som nævnt, så synes jeg - lige som så mange andre - at du ikke erkender bevægelserne."

Den forstod jeg ikke. Du må vist læse igen mine indlæg #62 og 64.

Jeg mener jo netop at alt er i bevægelse, og at det ikke lader sig gøre at tænke fundamentalistisk. I hvert fald ikke hvis man vil holde sig til virkeligheden.

Kåemer

2 år siden
2 år siden
#76 Engbo

"Jeg mener jo netop at alt er i bevægelse, og at det ikke lader sig gøre at tænke fundamentalistisk. I hvert fald ikke hvis man vil holde sig til virkeligheden." Ja, det er sandt Kåemer.
Det skrev du+++

2 år siden

Besvar debattråd

Debatten Danske værdier? er startet 23/09-2016 09:26 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

2913Dagens ord
8 timer, 11 minutter siden · leviP
99Dagens Vits
1 dag, 19 timer siden · Savanti
2Hjælp - flyt af tekst til anden kat...
2 dage, 8 timer siden · knudkp
1En god slutning
2 dage, 15 timer siden · dino
18Homofobi
3 dage siden · dino
184Kontraster
3 dage siden · Engbo
2Skrivegrupper eller blot makkere
5 dage siden · heksemutter
2Kulturkanon
5 dage siden · Engbo
23folkeafstemning
11 dage siden · Engbo
18Dinosaurus.
13 dage siden · JohannesB
3Sletning af profiler
13 dage siden · NAHansen
4Bøger om at skrive
14 dage siden · IntetNavn
0DI Georges syndrom. Helbreds opdate...
16 dage siden · Savanti
6Samtykke
16 dage siden · dino
1Beskyttelse af truede dyrearter
16 dage siden · dino
12Forfatteri og ensomhed
16 dage siden · NAHansen
2Har du osse været ude for det?
16 dage siden · NAHansen
1Redigering af kategori efter public...
16 dage siden · NAHansen
4Livsbane . Livsveje. Livsvalg.
18 dage siden · Nicolas Jessen
4Grammatikkurser?
19 dage siden · Mette-Maj Ronja
63Hvad er meningen med livet?
19 dage siden · dino
0Spam fra profilen : Ellen baby
24 dage siden · knudkp
2Er E-sport sport?
25 dage siden · dino
29Kristendom
27 dage siden · Kåemer
1To Liv
28 dage siden · Engbo
10Danmark
1 måned, 9 dage siden · dino
16Chettoer
1 måned, 14 dage siden · Engbo
5Norges bjerge
1 måned, 15 dage siden · Engbo
74På'n igen.
1 måned, 27 dage siden · Engbo
0Otiumstol - anbefalinger
1 måned, 28 dage siden · Machula T.
3Sonateform
2 måneder, 2 dage siden · Muhkovending
1hvilke lande, hvilke genrer?
2 måneder, 2 dage siden · Muhkovending

Religion, politik og samfund

18Homofobi
3 dage siden · dino
23folkeafstemning
11 dage siden · Engbo
63Hvad er meningen med livet?
19 dage siden · dino
29Kristendom
27 dage siden · Kåemer
74På'n igen.
1 måned, 27 dage siden · Engbo
44Politiske ideologier anno 2019
2 måneder, 3 dage siden · Engbo
121Hvad er du taknemmelig for i dag?
3 måneder, 14 dage siden · Engbo
82Tysklands ansvar
4 måneder, 17 dage siden · Engbo
8Bøn
4 måneder, 24 dage siden · Morpheus
32Politik .
6 måneder, 6 dage siden · Engbo
2Folkepension - hvornår?
6 måneder, 7 dage siden · dino
47At rejse er at leve?
6 måneder, 7 dage siden · Inghard
27Evolutions forskning.
6 måneder, 9 dage siden · Inghard
8Circumcisio.
6 måneder, 10 dage siden · dino
6Den nye EU aftale
6 måneder, 15 dage siden · dino
62Parti til alternativ befrielse af D...
6 måneder, 19 dage siden · Engbo
4Salme
8 måneder, 11 dage siden · Engbo
6Victoria
8 måneder, 28 dage siden · Kåemer
71Saudi-Arabien - Rusland
9 måneder, 6 dage siden · Engbo
9Er den danske kultur modellerbar?
10 måneder, 1 dag siden · Nicolas Birch-J...
10Folkekirken – ad hvilken vej skal d...
10 måneder, 21 dage siden · Engbo
9Sandhed
10 måneder, 28 dage siden · Inghard
9debat af moderæset, versus lykken.
10 måneder, 29 dage siden · Pia Hansen
12Straf. Og forbrydelse.
11 måneder, 17 dage siden · dino
67Burkaforbud
11 måneder, 24 dage siden · Kåemer
41Demokrati
11 måneder, 28 dage siden · Kåemer
23Legalisering af cannabis
1 år siden · thevoid
5Ved bålet --ja, ved bålet
1 år, 1 måned siden · Engbo
4Èt menneske - eller to?
1 år, 2 måneder siden · dino
7Æblemostreglementet
1 år, 3 måneder siden · dino
5Før Adams tid.
1 år, 3 måneder siden · Engbo
59Den selektive etik.
1 år, 3 måneder siden · dino