Religion, politik og samfund · Danske værdier?

76 svar
Senest opdateret 4 år siden · 12 bruger(e) deltager
4 år siden

Et nyt parti slår sig op på at værne om danske værdier. Hvad i alverden er danske værdier? Jo, dansk sprog og historie er naturligvis danske værdier, og der kan da være god grund til at værne om det. Men ellers?

Kåemer

4 år siden
4 år siden

Jo, der er mange danske værdier; men det er nok ikke de samme som det nye parti mener, som jeg ville fremhæve. Mange kunne nævnes; men her er det det , som de nye bygger på forholdet til vore medmennesker og hermed flygtninge/indvandrer.

Nogle holdninger kan kritiseres; men det afgørende her er målsætningen om vore inernationale pligter skal ophæves - lige i mod FNs ide.
Der vil jeg ikke bare kritisere; men fordømme. Vi har reaktionære tendenser nok, så lad os endelig blive fri for det organiserede fremmedhad.

4 år siden
4 år siden

Engbo

"Vi har reaktionære tendenser nok, så lad os endelig blive fri for det organiserede fremmedhad."

Fuldstændig enig. Men jeg er nu alligevel interesseret i at vide, hvad det er for værdier der er så specielt danske og ikke bare fællesmenneskelige.

Kåemer

4 år siden
4 år siden

Lidt underligt, Kåemer. For det plejer at være mine venstreorienterede venner, der sætter spørgsmålstegn ved danske værdier.

Vi kan sammenligne med andre lande. så har vi da også fælles værdier. Men vi kan da færdes frit - sådan for det meste blandt folk med modstridende opfattelser.

Vi har Grundloven, som godt nok er underlagt EU og NATOs love. Men der for er det lige vigtigt, at fremhæve Danmarks Riges Grundlov, som burde være - også med dens mangler. Så er den da en forudsætning for ændring til det bedre.

Så tænk lidt på Tyrkiet, hvor jeg tvivler på den her debat form ville tåles.

Det er fagbevægelse og andelsbevægelse, der har givet muligheder for danskerne. Der er også muligheder for misbrug og spekulation.
Men der for skal de jo ikke kasseres; men renses for spekulation og misbrug.

Så har vi da også HCAndersen med eventyrerne, der har været gode diplomater i hele verden. MHT "I Danmark er jeg født..." - og Oskar Hansen "Når jeg ser et rødt flag smælde."

4 år siden
4 år siden

Engbo

Jeg sætter skam ikke spørgsmålstegn ved værdierne, kun ved om de er specielt danske, og hvis de er, på hvilken måde?

Naturligvis er det også fint, at Danmark har kunne være foregangsland på visse områder. Men så har vi da også selv fået meget udefra, også en del som har skubbet de vi har tænkt som dansk til side.

Hvornår har du sidst fået sødsuppe med svedsker? - Nåja, du hører jo som jeg til den ældre generation, så I laver det måske sommetider. Men unge mennesker vil nok synes det er noget underligt noget, og spiser noget andet som vi ikke kendte i gamle dage. Og gør det noget? Bliver vi mindre danske af den grund?

Kåemer

4 år siden
4 år siden

Interessant debat, Kåemer, men også hulens umulig at sætte på skinner, synes jeg.
Jeg prøvede først med Indfødselsretsprøven , 40 multiple choice spørgsmål om Danmark før og nu. Den afspejler det officielle Danmarks svar på dit spørgsmål: Hvad er mindstemålet for dét at være dansk. Svaret er et vist minimum af dansk sprogbeherskelse, historie og aktuel samfundsviden.
Det lyder slet ikke så tosset, synes jeg.
Selv prøvede jeg at nærme mig emnet ud fra vores to nationalmelodier, "Kong Christian" og "I Danmark er jeg født". Begge er de over 200 år gamle og i øvrigt vidt forskellige. "Kong Christian" er en krigerisk formaning om at stå vagt omkring landets hærfører, mens "I Danmark er jeg født" er en idyllisk landskabs-lovprisning.
Næ, nationalmelodierne er ikke til megen hjælp i denne debat.

Så nævner du, Kåemer, en af vore danske nationalspiser (' sødsuppe med svedsker'). Denne ret er jeg nu aldrig støt på, men jeg husker, hvordan jeg selv kom i bekneb for at udpege en rigtig dansk ret. Som ung arbejdede jeg som counselor i en større børnelejr i USA, og man ville ære mig ved, at jeg skulle udpege en rigtig dansk ret til lejrens aftensmad. Jeg anede ikke mine levende råd. Hvad var en typisk dansk ret? Til sidst hjalp en amerikaner mig "SMØRREBRØD".
Problemet med at definere det ægte danske handler det ikke om, at vi er nedsænket i danskhed fra alle sider, så vi ikke kan se skoven for bar træer?

4 år siden
 
Viser kun 10 af i alt 76 indlæg
4 år siden

Engbo

Naturligvis er vort velfærdssystem skrøbeligt, men har dog holdt temmelig længe nu. Noget godt må der være i det. Og naturligvis er mange af de goder vi har på bekostning af andre dele af verden. Sådan er det, og det er ikke godt, men det er jo ikke noget nyt historisk set. NATO og EU blev vel oprettet for at få stabilitet i Europa, og dermed i verden. Det er hensigten. Men naturligvis, som jeg så mange gange har sagt, så består alle systemer af mennesker, og mennesker er forskellige og fejlbarlige, derfor må udviklingen nødvendigvis gå op og ned.

Findes der noget system der kan skabe fuldstændig retfærdighed og velfærd til alle? Så kender jeg det i hvert fald ikke. Det kan i hvert fald ikke være den rene socialisme eller kommunisme.

Jeg har før sagt, at socialismen har det til fælles med kristendommen, at den er god som inspiration og vejleder, men de kommer begge til kort som politisk system, fordi de så nødvendigvis må administreres af fejlbarlige mennesker, og vi har jo set skrækkelige eksempler på, hvordan det kan gå.

Kåemer

4 år siden
4 år siden
#72 Engbo

Du placerer synpunkterne helt forkert. Kapitalismen, som for os er det borgerlige system. Det er revolutionært i forhold til fortiden med trældom og herremandsvælde. Men hvis det bliver stående - væren nok i sig selv. så er det fjendtlig som nævnte systemer.
Det er ikke let at sige, hvad der er vigtigst i den filosofiske verden. Men med emnet her, er det helt sikkert erkendelsen af bevægelserne.

Alt i verden er bevægeligt. Det der synes fast, sætter sig på ting, der er bevægelige. Sådan er det også i den politiske verden, efter min mening, men det er langt fra erkendt. Det er derfor man forsøger at måle systemer som en kasse. Hvilken kasse skal jeg hoppe ned i, for at finde det rigtige system? Men jeg tror da på, at den der søger skal finde. Men er er ingen garanti for hvornår.

4 år siden
4 år siden

Engbo

Mine synspunkter er naturligvis anderledes end dine. Det vidste vi jo. Men hvorfor er de da forkerte? Det vil jeg da gerne have præciseret.

Og så vidt jeg kan se på hvad du ellers skriver her, så er vi ganske enige. Du udtrykker endda mine tanker bedre end jeg kunne gøre selv.

Kåemer

4 år siden
4 år siden
#74 Engbo

Ja, tak for de ord. Man skal heller ikke søge uenigheden; men heller ikke forbigå den, når den er der. At anderkende uenigheden kan også være vej til enighed.

Som nævnt, så synes jeg - lige som så mange andre - at du ikke erkender bevægelserne.
Jeg kan ikke sige, det borgerlige system er forkert på grund af de voldsomme opgør, der var både med bonde oprørerne og i de franske blodige opgør med adel og overklasse. Det borgerlige demokrati er dog mere end det.
Du kan heller ikke sige, at det kommunistiske begreb er forkert på grund af opgøret med Zar og de "Hvide." -og med udrensningerne.
Der er tale om en udvikling, som vi ikke kan lave om på; men lære af.
Det er det jeg forsøger at fortælle ud fra min mening.
Den borgerlige udvikling er forbi. Man fastholder den bare lige som slaveherrerne og herremændene gjorde tidligere.

Jeg har tidligere nævnt Allendes "Åndernes Hus," Hvor der beskrives om den driftige initiativtager og hårde jordejer, der tog initiativer, som gavnede arbejderne også.
Mange fik en ny tilværelse. (han var også en lovlig voldtægtsforbryder) men på et tidspunkt kommer modsætningerne frem. Han og systemet har kun volden tilbage.
Det er beskrivelser af menneskeliv i historiske opgør og en beskrivelse, hvor personer tegner historiske opgør.

4 år siden
4 år siden

Engbo

"Som nævnt, så synes jeg - lige som så mange andre - at du ikke erkender bevægelserne."

Den forstod jeg ikke. Du må vist læse igen mine indlæg #62 og 64.

Jeg mener jo netop at alt er i bevægelse, og at det ikke lader sig gøre at tænke fundamentalistisk. I hvert fald ikke hvis man vil holde sig til virkeligheden.

Kåemer

4 år siden
4 år siden
#76 Engbo

"Jeg mener jo netop at alt er i bevægelse, og at det ikke lader sig gøre at tænke fundamentalistisk. I hvert fald ikke hvis man vil holde sig til virkeligheden." Ja, det er sandt Kåemer.
Det skrev du+++

4 år siden

Besvar debattråd

Debatten Danske værdier? er startet 23/09-2016 09:26 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

4008Dagens ord
2 timer, 54 minutter siden · Savanti
4Troen og kirken
4 dage siden · Engbo
6Teater stykke
7 dage siden · Nicolas Jessen
21Lykke
13 dage siden · Inghard
149Hvad er du taknemmelig for i dag?
13 dage siden · Inghard
4superhelt vs superskurk?
14 dage siden · Engbo
25Skal vi starte et skrive- fortællef...
18 dage siden · MariaMolgaard
11Hvad inspirerer dig
18 dage siden · MariaMolgaard
2Skrive-software?
20 dage siden · Mons1957
0Internationalt
1 måned, 3 dage siden · Savanti
492Kontraster
1 måned, 3 dage siden · Engbo
0Søger læsere!
1 måned, 17 dage siden · turkdaddy
9Transgender
1 måned, 24 dage siden · Eddie
75Bibelen
1 måned, 25 dage siden · Engbo
4Skrivegruppe 45+
2 måneder, 5 dage siden · HeleneHK
0ideer og inspiration
2 måneder, 5 dage siden · Rising star
11Brug af kommentarer?
2 måneder, 6 dage siden · Pia Hansen
3Psykoterapi
2 måneder, 12 dage siden · Anita A
2Efterlysning af serie
3 måneder, 2 dage siden · Kåemer
6Skriveklub?
3 måneder, 5 dage siden · Andreas9000
0Kritik / personlig / offentligt
3 måneder, 7 dage siden · Brehmer
0Presse meddelser
3 måneder, 27 dage siden · JesperSB
1Copyright af navn
4 måneder, 6 dage siden · Kafkaesque
0Inspirationsråd til at skrive digte
5 måneder, 1 dag siden · belmindelig
20En udfordring med Den fede mand af ...
5 måneder, 5 dage siden · Morpheus
7Gratis TV-kiggeri
5 måneder, 6 dage siden · Prem
2Navne
5 måneder, 6 dage siden · Engbo
74Ligheder
5 måneder, 8 dage siden · Prem
20Komplimenter
5 måneder, 8 dage siden · Prem
710 trælse brølere...
5 måneder, 10 dage siden · K.B. Assenholm
11Jalousi
5 måneder, 11 dage siden · Kåemer
3Saxo Publish eller Book on Demand (...
5 måneder, 11 dage siden · TheProject

Religion, politik og samfund

4Troen og kirken
4 dage siden · Engbo
21Lykke
13 dage siden · Inghard
149Hvad er du taknemmelig for i dag?
13 dage siden · Inghard
137Virus
7 måneder, 11 dage siden · dino
46Big Brother Is Watching You!
9 måneder, 2 dage siden · Wernn
3Socialkonstruktivisme og socialkons...
9 måneder, 4 dage siden · Wernn
0Regering ser rødt. Apoteket .dk
9 måneder, 11 dage siden · Savanti
105Skyder de; fordi, der er krig?
10 måneder, 9 dage siden · Wernn
230Forbyde kritik?
10 måneder, 10 dage siden · Engbo
11Metwo-two
10 måneder, 23 dage siden · dino
11668
10 måneder, 29 dage siden · Wernn
26JULEN
11 måneder, 5 dage siden · Wernn
14Aftægtens objektive problem
1 år siden · dino
185Den frie verdens leder
1 år, 1 måned siden · Wernn
0Kringsat
1 år, 1 måned siden · Engbo
52Treenigheden
1 år, 2 måneder siden · Engbo
221Hvad betyder én menneskehed for dig...
1 år, 5 måneder siden · Wernn
27SAS
1 år, 5 måneder siden · Morpheus
379Gud
1 år, 6 måneder siden · Wernn
19Penge-tro vs. religion eller?
1 år, 6 måneder siden · dino
5Verdens økonomi
1 år, 6 måneder siden · dino
4Nytårstalen
1 år, 7 måneder siden · dino
117Statsborgerskab
1 år, 7 måneder siden · Wernn
12Julens indlæg
1 år, 7 måneder siden · dino
65Demokrati
1 år, 7 måneder siden · Wernn
39Løsrivelse - af provinser og hele l...
1 år, 8 måneder siden · Wernn
44Forskningsprojekt om konflikt og ko...
1 år, 8 måneder siden · Wernn
109Homofobi
1 år, 8 måneder siden · leviP
5Pengetroen
1 år, 9 måneder siden · Wernn
53Politiske ideologier anno 2019
1 år, 9 måneder siden · Wernn
1Det store intet
1 år, 9 måneder siden · dino
0Sekterisk aggression
1 år, 10 måneder siden · dino