Religion, politik og samfund · Hvad sker der i samfundet lige nu?

14 svar
Senest opdateret 2 år siden · 5 bruger(e) deltager
3 år siden

Jeg ved ikke hvad vi gør, jeg har ikke den rette viden om terro og krig..

Jeg ved dog at frygten i os, Er ved at skabe en verden. hvor vi generaliserer, og arbejder imod hinanden i stedet for at lytte til hinanden..

Jeg læste engang en hippie udtale sig "Vi bekæmper, bedst krig med kærlighed" . På daværende tidspunkt tænkte jeg, at det var en dejlig naiv tankegang.. men måske havde den gamle hippie far fat i noget ..

Hvis vi bliver ved med at bekæmpe vores eget hold, vinder de der vil os ondt ..
Vi bliver nødt til at stå sammen, ikke blot sige vi står sammen.. men rent faktisk stå sammen..
lytte til hinanden og lære af hinanden..

Hvis vi ikke finder inspiration og lærdom i andre.. taber vi kampen om en verden hvor vi alle lever side om side på samme vilkår ..

Lad os kæmpe sammen om næstekærligheden og accepten af forskellighed.

Hvad gør i jer af tanker om national følelserne, frygten og den måde vi lever i det?

3 år siden
3 år siden

Jeg håber du kan udfordre, Stine Nis. Jeg har jo ofte forsøgt, at vise at vor krigsdeltagelse i flere lande har afstedkommet flere krige, flere døde og skabt mere had.

Ofte har vi støttet og derefter bekæmpet samme terrorister. Hæder til de, der sætter livet på spil for en god sag. Men siden Afghanistan har de mange ofre ikke givet nogen resultater; men som nævnt, opnået flere krige.

Det har vist sig muligt at få ret i diskussioner; men det undrer mig, når den overbeviste siger: "Nå, ja; men er det bedre andre steder?"
Skal vi først opleve vore egne bombede byer og se vor kære som ofre, før man begriber, at vi ikke vil finde os i denne vildledning?
Velkommen nytår fredens år, som skrevet står.

3 år siden
3 år siden

Jeg er så ening i det du skriver engbo..

Vi mangler at der bliver taget noget ansvar.. vi mangler at folket åbner øjnene for hvad der sker ..

Men mit største ønske er at vi en dag kan tilgive hinanden, for alt der er sket og leve side om side..

3 år siden
3 år siden

For tiden overgår mange hinanden i at beklage at Vesten IKKE gik i krig i Syrien. Så det er ikke let at gøre alle tilpas.

Der er en del frygt i vore lande i disse år. Ikke mindst frygten for terror. Jeg ser dog ikke terror som hovedproblem. Men som et symptom på noget andet.

Man kan spørge om vi selv er skyld i terroren. Også det kan der gives forskellige svar på. Jeg læste netop en roman af Tage Skov Hansen. Heri beskrives terroren og dens virkning ret præcist som det er idag. Men bogen er skrevet sidst i 70'erne, tror jeg.
Et problem ved terror som den ses idag er at vi aldrig kan vide hvem der vil begå den. Det er et vilkår man må finde sig i, når man har indrettet de europæiske samfund som man har gjort.

Når man blander folk sammen der har væsentligt forskellige meninger om det ene eller det andet vil der opstå tvister og strid. Det er nok globaliseringens farligste virkning.
Denne sammenblanding af folk med forskellige livsindstillinger (f. eks religion) er en proces der fortsætter endnu idag. Den er ikke standset. Og mange mener heller ikke at den skal standses. Der synes at være mange der mener at jo mere blandede kulturerne er, desto større grad af fred og sikkerhed vil herske. Det kan måske bero på den hypotese at det er den ene kulturs dominans over den anden der skaber striden og forårsager problemet.

Heri er jeg ikke enig. Som jeg ser det, forholder det sig stik modsat. Kulturelle sammenblandinger skaber strid. Freden kan genoprettes hvis den ene part vinder. Men jo mere ens de kulturelle grupperinger er styrkemæssigt, desto længere tid vil det vare, før der findes en vinder og freden kan sænke sig. (Og desto flere lidelse i kølvandet på striden.)

I fortiden var der krige i Europa, hvor tyrker trængte frem til Wien og arabere trængte frem gennem Spanien og op til midten af Frankrig.
Men Europa blev som bekendt ikke erobret.
Siden har krige af den slags været umulige. (Med disse kulturelle fronter, forstås. Der har været mange andre krige i Europa, men med andet indhold.)

Den muslimske terror er udtryk for unges frustration over at selv millioner af muslimers tilstedeværelse i Europa ikke har bragt Islam væsentligt nærmere til en magtovertagelse. Terror er utålmodighed og identisk med eruptioner i den langsomme proces, hvor forskelle i fertilitet på sigt vil skabe forskydninger af magtbalancen i Europa. (Sverige nærmer sig betænkeligt en faregrænse. Nås den, er borgerkrigen uundgåelig.)
Den slags terrorister gør Islam en stor bjørnetjeneste.
Det er de heldigvis ikke kvikke nok til at indse. De agerer nok fra en snævrere og mere personlig horisont? (Hvorefter IS tager æren.)

3 år siden
3 år siden

Det er ikke rigtigt, at det ene kan være lige så godt som det andet.

Der findes en konkret sandhed og der findes en procces, der viser, hvad der ret og uret.

Jeg tror at næsten alle erkender, at krigen mod Vietnam var forkert. Selv det republikanske parti i USA vil ikke gentage Bushs Irak krig.

Men bemærk over for så forfærdelige forbrydelser, kan man ikke bare undlade - ikke at gentage.
Det er så utrolig mangel på menneskeliv.
Prøv at sammenligne med retsvæsenet. En morder kan ikke bare sige; nå, ja. Det var godt nok synd for den, det gik ud over.
Det vil dommeren ikke anderkende.

Mærkeligt findes ikke den samme bevidsthed i international politik. Findes ikke på trods af de domme, der er afsagt af den internationale domstol. Der er langt til oprigtig selverkendelse; men kort til at dulme med økonomiske interesser.

3 år siden
3 år siden

Jeg tænker det er vanvittigt, at med vores kendskab og erfaringer. At man stadig ser de samme mønstre.
En følelse som gruppe konformitet, er noget der ligger så dybt i mennesker. Men at disse følelser ender i krige og terror er et problem. At man endnu ikke fanger disse ting i opløbet, trods vores viden er mig en gåde.

Det gør, at selv informerede og selvstændige mennesker bliver fundamentalister. De bliver så afhængige af følelsen af at høre til, at de glemmer deres sunde fornuft. Og lader skrifter der er så gamle diktere hvad de skal gøre. De glemmer at stille spørgsmålstegn ved det de læser og bliver prædiket, så det ender ud i hjernevaskede fundamentalister.

Jeg er enig med dig i, at de multikulturelle samfund avler strid. Som det er i dag. Men jeg tror ikke på at det ikke kan lade sig gøre at leve på tværs af kulturer. Hvis man anerkender hinandens forskelligheder. Og tilpasser sig det land man lever i, uden at glemme ens egne rødder burde vi alle sammen kunne leve side om side.

National følelser kan være en grim ting, men det er jo nu engang vores stamme og frygten for at miste vores stamme. Gør vi glemmer at lære af de andre stammer.

Men i bund og grund, fungerer det vel stadig sådan her grundet økonomi og magt?

3 år siden
3 år siden

Du, Stine skriver næsten lige som Nordahl Grieg har udtrykt det i sangen Kringsat af fiender.I et vers (er ofte udeladt) står der
"Elsk og berig med drøm
alt stort som var.
Gå mod det ukjendte
fravrist det svar.
Udbygde kraftværker
- ukjente stjærner.
Skab det med skånte livs dristige hjerner.

NG oplevede ikke at være et skånet liv. Han blev slået ihjel under den krig, han advarede i mod. Vi er de omtalte liv - og kan håbe, v i har dristige hjerner til at bygge en god tilværelse for alle i stedet for at producere og bruge våben.
På baggrund af krigens rædsler - de døde børn i ruinerne - opfordrer han til at gå mod det ukendte for at søge svaret. Læs hans digte - og du vil forstå, hvorfor jeg sammenligner.
Det må du finde dig i-venligst Engbo

3 år siden
3 år siden

Den sammenligning, kan jeg sagtens finde mig i, jeg ønsker dog ikke at dele hans skæbne.

Jeg har lige været inde og læse lidt om ham, jeg synes det lyder meget interessant. Det vil jeg gå i krig med, tusinde tak for anbefalingen Engbo

3 år siden
3 år siden

Ja, nationale følelser kan være grimme. Ikke mindst hvis de bliver internationale - så naboerne bliver noget man mener at kunne undertrykke.
Blandede kulturer behøver heller ikke at give større problemer. Den største succes er måske Sydamerika. Men i Nordamerika er der lagt i kakkelovnen til større slagsmål.
En klassiker i den dårlige ende er Libanon. Nordirland er et andet eksempel på hvordan forskellige varianter af samme religion førte til had og vold.
Den farligste indikator på at problemer kommer er hvis magtbalancen er ved at tippe. Det er denne balance man så vidt muligt skal holde afstand til.
Det følger almindelig revolutionær tænkning. Hvis en klasse bliver stærke nok til at udfordre den hidtil herskende klasse, så vil den normalt gøre det. Det er der revolutioner opstår.
Og dynamikken er naturligvis den samme med religion, sprog og andre værsentlige forhold som kan give ufordragelighed.

Det er som med brødre: Hvis lillebror begynder at vokse sig stor, vil han en dag udfordre storebror, som han måske kan tæve nu.

3 år siden
3 år siden

Men det ville være godt, hvis læreren og andre, der har indflydelse på udviklingen gjorde opmærksom på, at de der har let til at begå sig i flokken, er til for at hjælpe den svagere.

Jeg har erfaret, at når den daglige plager, får at vide hvor dum og grim, han selv er - at han lugter som en bølle - at han burde være glad for at få lov at være her - lære at blive lykkelig ved at hjælpe andre - modsat den ulykkelige storsnudethed.

Men underviseren selv falder ofte for den provokerende elev. Billedet som Scherfieg bringer i Det Forsømte for fra læreværelset er desværre ofte gældende ; "men ham der, han skal nok blive til noget, hans far er vist direktør eller sådan noget."

3 år siden
3 år siden
#10 Engbo

Lige en bemærkning mere til Stine Nis.
Du kan evt. låne bogen på biblioteket, der hedder samlede Digt af Nordahl Grieg.
En anden samling hedder Norge i vore hjerter. Men så vidt jeg husker indgår den også i de samlede digte.
Så skal jeg nok tie stille lidt; men at lære NG at kende er nu en glæde, jeg gerne deler med andre.

3 år siden
3 år siden
#11

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden
#12 Engbo

Stine Nis :
"Jeg ved ikke hvad vi gør, jeg har ikke den rette viden om terro og krig.."

Når du lige bruger det citerede udtryk, vil jeg da lige gøre opmærksom på, at vi i Århus har en bevægelse, der hedder "Århus mod Krig og Terror" Jeg tror nok lignende findes i København. - og er i øvrigt en del af den landsdækkende "Nej til Krig."
Vi bør ikke være i tvivl om vort eget værd i den vigtige kamp. De der føler sig som rette til at vurdere krigens nødvendighed har i hvert fald bevist, at de er komplet uegnede på trods af deres høje uddannelse. det de lovede ved århundredskiftet har totalt vist sig at virke omvendt.

Ved de første demonstrationer i det nye århundrede, blev der på plakater o.lign. skrevet: "Øje for øje, gør verden blind."

Det er på tide de herskende erkender og viser en anden måde at løse problemer på. Venligst Engbo

3 år siden
2 år siden

Har kikket på hvad i skriver om - hvad der sker i samfundet lige nu.
jeg er en gammel dame som har levet i forskellige kontinenter over 40 år.
I Singapore levede vi 24 år. Landet er multikulturel med de fire store religioner. Det funktionere udmærket. Et svar dertil er: Respekt for lov og orden også over for hinanden hvad religion angår, kombineret med strenge straffe hvis det ikke overholdes. Folket hjælper selv med til at holde orden
på mange områder. I Singapore er man ikke utilfredse fordi systemet tjener til det bedste for folket.
Jeg lever i Svejts nu, og er med til at afgøre hvad der sker i landet ved at stemme flere gange om året ligesom alle andre. Her er det folket som styrer, og regeringen må antage det. Derfor er interessen også stor på det politiske område blandt befolkningen.
Synes selv det er to udmærket systemer i vores tid.

2 år siden
2 år siden
#14 Engbo

Denne tråd er et godt eksempel på, hvor indholdsrige debatter kan være. Jeg håber det giver inspiration, så det ses, at det kan lade sig gøre at udvikle og respektere forskelige synspunkter.

Jeg håber alle vil være åbne - også over for kritiske ting. Forfattere på forskelige niveauer må man antage et ønske om at påvirke andre - og være åbne for andres synspunkter.

Det kan ikke fremhæves nok, at forfatter har påvirket samfund. Det er både de gode og dårlige. Men muligheden og ansvaret bør man forstå. Venligst Engbo

2 år siden

Besvar debattråd

Debatten Hvad sker der i samfundet lige nu? er startet 03/01-2017 15:18 af Stine Nis Johansen (Stine nis) og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

156Den frie verdens leder
3 timer, 57 minutter siden · Wernn
11Lykken
4 timer, 41 minutter siden · Engbo
10Noget teknisk
2 dage, 8 timer siden · Kafkaesque
427Kontraster
3 dage siden · Engbo
10Dagens anekdote
3 dage siden · Wernn
14Forstyrrende elementer i læsning
3 dage siden · maryanna
18Komplimenter
3 dage siden · Wernn
116Dagens Vits
4 dage siden · Savanti
3427Dagens ord
5 dage siden · Prem
122Virus
5 dage siden · dino
10Råd søges om tid til at skrive
6 dage siden · Prem
3Lidt snak om Fyldepennen
7 dage siden · Prem
0Kringsat
9 dage siden · Engbo
8Udødelige fortællinger
15 dage siden · Engbo
3Droner
16 dage siden · JohannesB
50Ligheder
17 dage siden · Savanti
16Så udkommer min digtsamling
23 dage siden · Anita A
5Limericker på Vendelbomål
1 måned, 12 dage siden · Nordigarden
52Treenigheden
1 måned, 14 dage siden · Engbo
2Den statestik ... den statestik.
1 måned, 16 dage siden · knudkp
31Hvad mener i?
1 måned, 21 dage siden · Jack the Rapper...
5Direkte tale i udlandet
1 måned, 24 dage siden · Kafkaesque
2Royalty
1 måned, 26 dage siden · WeirdSpace
1Er glad for at....
1 måned, 28 dage siden · Eddie
3Betalæser søges til første kapitel ...
2 måneder, 9 dage siden · vilværeforfatte...
5Corona og forlagsbranchen
2 måneder, 9 dage siden · JohannesB
16Fusk i forlagskonstrakten?
2 måneder, 13 dage siden · Skribenten47
0Tillykke til dronningen
2 måneder, 20 dage siden · Savanti
2Klima krigeren.
3 måneder, 3 dage siden · Savanti
17Din dag
3 måneder, 14 dage siden · Genialegaver
15Liv andre steder?
3 måneder, 24 dage siden · spilskabet
6Fyldepennen.dk
3 måneder, 26 dage siden · Savanti
10Hvor pænt/positivt er dette afslag?
4 måneder, 2 dage siden · NAHansen
4Tilskud til udgivelse???
4 måneder, 2 dage siden · NAHansen
33Forfatteri og ensomhed
4 måneder, 6 dage siden · Wernn
221Hvad betyder én menneskehed for dig...
4 måneder, 10 dage siden · Wernn
27SAS
4 måneder, 11 dage siden · Morpheus
1HJÆÆLP
4 måneder, 13 dage siden · Morten Vesterga...
0Google Docs oversætter til engelsk!
4 måneder, 19 dage siden · Tryggevælde
34Musikinspiration
4 måneder, 21 dage siden · dino
379Gud
4 måneder, 24 dage siden · Wernn
104Skyder de; fordi, der er krig?
4 måneder, 25 dage siden · Wernn
0Yousee.
4 måneder, 27 dage siden · Savanti

Religion, politik og samfund

156Den frie verdens leder
3 timer, 57 minutter siden · Wernn
122Virus
5 dage siden · dino
0Kringsat
9 dage siden · Engbo
52Treenigheden
1 måned, 14 dage siden · Engbo
221Hvad betyder én menneskehed for dig...
4 måneder, 10 dage siden · Wernn
27SAS
4 måneder, 11 dage siden · Morpheus
379Gud
4 måneder, 24 dage siden · Wernn
104Skyder de; fordi, der er krig?
4 måneder, 25 dage siden · Wernn
19Penge-tro vs. religion eller?
5 måneder, 4 dage siden · dino
4Nytårstalen
6 måneder, 3 dage siden · dino
117Statsborgerskab
6 måneder, 6 dage siden · Wernn
12Julens indlæg
6 måneder, 9 dage siden · dino
65Demokrati
6 måneder, 21 dage siden · Wernn
39Løsrivelse - af provinser og hele l...
6 måneder, 27 dage siden · Wernn
122Hvad er du taknemmelig for i dag?
6 måneder, 28 dage siden · Freema
44Forskningsprojekt om konflikt og ko...
6 måneder, 28 dage siden · Wernn
109Homofobi
7 måneder, 4 dage siden · leviP
5Pengetroen
7 måneder, 28 dage siden · Wernn
19Lykke
8 måneder, 3 dage siden · Engbo
53Politiske ideologier anno 2019
8 måneder, 4 dage siden · Wernn
1Det store intet
8 måneder, 12 dage siden · dino
0Sekterisk aggression
9 måneder, 2 dage siden · dino
2Uartige børn i gamle dage og idag
9 måneder, 12 dage siden · Engbo
30Kristendom
10 måneder, 22 dage siden · Engbo
23folkeafstemning
11 måneder, 3 dage siden · Engbo
63Hvad er meningen med livet?
11 måneder, 11 dage siden · dino
74På'n igen.
1 år siden · Engbo
82Tysklands ansvar
1 år, 3 måneder siden · Engbo
8Bøn
1 år, 3 måneder siden · Morpheus
32Politik .
1 år, 4 måneder siden · Engbo
2Folkepension - hvornår?
1 år, 4 måneder siden · dino
47At rejse er at leve?
1 år, 5 måneder siden · Inghard
27Evolutions forskning.
1 år, 5 måneder siden · Inghard
8Circumcisio.
1 år, 5 måneder siden · dino
6Den nye EU aftale
1 år, 5 måneder siden · dino
62Parti til alternativ befrielse af D...
1 år, 5 måneder siden · Engbo
4Salme
1 år, 7 måneder siden · Engbo
6Victoria
1 år, 7 måneder siden · Kåemer
71Saudi-Arabien - Rusland
1 år, 7 måneder siden · Engbo
9Er den danske kultur modellerbar?
1 år, 8 måneder siden · Nicolas Birch-J...
10Folkekirken – ad hvilken vej skal d...
1 år, 9 måneder siden · Engbo
9Sandhed
1 år, 9 måneder siden · Inghard
9debat af moderæset, versus lykken.
1 år, 9 måneder siden · Pia Hansen