Bøger, forlag og litterært · Imaginære sprog til fantasy bog: nice? nederen?

9 svar
Senest opdateret 11 måneder, 8 dage siden · DenFrieNukleotid, Hawk, Babyangel85, Pia Hansen, dino, Kåemer, Mons1957
11 måneder, 10 dage siden

Har i forbindelse med en fantasy bog opdigtet 2 sprog som jeg har tænkt mig at inkludere, ingen debat der.

Mit spørgsmål er bare, hvordan har I det med opdigtede sprog/fremmedsprog i bøger?

Mvh.
DFN

11 måneder, 10 dage siden
11 måneder, 9 dage siden

De gange jeg har stødt ind i det synes jeg bestemt det er meget sjovt, og jeg er imponeret over, at forfatteren gør det arbejde. Det er så bare begrænset, hvor meget jeg sætter mig ind i dette imaginære sprog, da jeg synes arbejdet med at holde de virkelige sprog vedlige er stort nok. Det er ingen kritik.

11 måneder, 9 dage siden
11 måneder, 9 dage siden

Det er som med alle andre elementer i litteraturen, brugt med dygtighed og omtanke er det fremmede sprog et plus, brugt dårligt er de fremmede ord som snublesten, som hindrer læsningen.

Kåemer

11 måneder, 9 dage siden
11 måneder, 9 dage siden

Synes også selv det er sjovt og at det giver en dybde til den verden man opbygger. Jeg regner heller ikke med at folk ønsker at sætte sig ind i sprogene, da andres tanker og systemer kan være jævnt mystiske.

Det kan du have ret i... så må det briste eller bære.

Mvh.
DFN

11 måneder, 9 dage siden
11 måneder, 9 dage siden

Der er bestemt ikke noget galt i at være kreativ. Heller ikke på selve sprogets område.
Nu er det faktisk svært at lave et nyt sprog, sådan helt fra grunden. For et er at lave nye ord, et andet at etablere en ny grammatik.
Det sidste svarer til at opfinde kinesisk. Og gør man det, er der en oplagt risiko, man næsten uundgåeligt ramler ind i: Det kniber med at finde læsere der forstår det.

Og hermed er vi ved den helt oplagte grund til at benytte sig af det almindelige sprog: Der er mange andre der kan læse det.

Man kan dog sammenligne med billedkunsten. Det nye sprog kan svare til abstrakt maleri. Ingen kan lige sige hvad billederne forestiller, men mange kan lære at holde af dem alligevel. Og endog kan mange slå sig op på at udbasunere deres egen store forståelse for værkerne og ranke ryggen et godt stykke over den gemene hob.

Alligevel er det nok opad bakke at opfinde og skrive et nyt sprog. Især hvis man vil forstås af andre. Der er dog en enkelt fordel var at skrive på sit eget sprog: Ingen han påstå at bogen er dårlig!

Nå - spøg til side. Lad os lægge drillerierne på hylden.
Tolkien havde stor succes med at involvere andre sprog og tilføje et vocabularium der kan siges at være hans eget. Men selv han beherskede sig så læserne ikke blev ladt i stikken. Hans bøgers verbale struktur var ganske traditionel og velkendt. Det var navneordene han mest substituerede med andre (og spændende!) alternativer.

11 måneder, 9 dage siden
11 måneder, 9 dage siden

Først og fremmest vil jeg give dig i at det opfinde et nyt sprog er mega besværgligt - især hvis man virkelig ikke er sproglig anlagt. Det er dog også derfor jeg har grebet det helt anderledes an.

Jeg aner absolut intet om sprogstammer, lingvistik eller lignende, men jeg er god til at genkende systemer. Jeg er nemlig ikke sproglig, men matematisk minded, så jeg valgte at tage udgangspunkt i en grammatik jeg kender og derefter "danne ordene". Noget der har virket godt og givet nogle gode resultater indenfor begge sprog og gjort at jeg nemt kan danne nye ord uden den store hovedepine eller de store sprogegenskaber.

eksempelvis i det ene sprog:
Fortæl mig hvad hun sagde = sagell mie waat sihe sagid

Noget jeg selv umiddelbart synes virker rimeligt fornuftigt, - det kan selvfølgelig bare være mig; andres tanker kan nemlig være meget forvirrende.

Jeg er ikke bange for kritikere, så jeg skriver på dansk og jeg skriver hvad der passer mig ;-) (man er vil en fri nukleotid?)

Jeg regner ikke med at sprogene skal bruges overdrevet meget, men synes det er en fed detalje. Vi har vil alle sammen set film, hvor for eksempel to franskmænd snakker sammen alligevel snakker de ikke fransk? Det er sådan noget tosseri jeg håber at undgå og så giver det jo god mening at ikke alle i en verden, fantasi eller ej, snakker samme sprog.

Mvh.
DFN

11 måneder, 9 dage siden
11 måneder, 9 dage siden

Nogle steder i en fantasyhistorie eller for den sags skyld andre historier, synes jeg, det er oplagt at bruge et andet sprog end det historien ellers er skrevet i. Eksempelvis, hvis mennesker/væsner med et andet sprog end hp/synsvinkelindehaveren dukker op eller hvis en person viser sig at kunne et andet sprog eller ord fra det.
Jeg har selv nogle "skitser" til forskellige sprog, så jeg kan huske ord og vendinger, når jeg skal bruge dem, men jeg har ikke lavet hele ordbøger; har dog tænkt grammatik lidt ind i det.
Jeg har bl.a fraser fra et fiktivt oldtidssprog og nogle fra alfesprog etc ;-)
Når jeg læser synes jeg tilsvarende det nærmest virker forkert, hvis et møde mellem forskelligt sprogede ikke lige vises med ord, men eventuelle lange passager på fantasisprog eller græsk ville jeg nok ikke nyde.

Vh. Pia H

11 måneder, 9 dage siden
11 måneder, 8 dage siden

Det kommer også lidt an på hvem der er din målgruppe. Vil de få noget ud af at en del af teksten står på en anden måde?

Jeg skriver selv med blandede nationaliteter i mit nyeste projekt, men har valgt at oversætte til dansk og bare forklare læseren at de taler engelsk eller russisk. Også fordi jeg ikke kan russisk og er bange for hvordan ord og grammatik kommer til at fungere.

11 måneder, 8 dage siden
11 måneder, 8 dage siden

Jeg synes, at det er en god idé. Jeg synes bare ikke, at du skal lade det fylde for meget. Jeg kan ikke se nogen grund til at fylde et helt afsnit udelukkende med tekst, som læseren ikke kan forstå.
I stedet for en masse uforståelig tekst, vil jeg tro, at det vil give mere mening at koge det lidt ned, så det bliver: "Han sagde et eller andet på elversprog" eller "hun kom med en lang forklaring på elversprog". Du erstatter selvfølgelig bare elversprog med dit sprog.
I bogen DUNE møder man nogle indfødte på en planet, som har deres eget sprog. Her bliver sproget også præsenteret for læseren, men der bliver brugt nogle enkelte kampråb o.lign, som læseren så lærer at kende, og dem støder man på adskillelige gange.
Jeg synes virkelig, at det er en god idé at skabe et nyt sprog. Det kan have en fin effekt, som er med til at skabe et billede af dem, der bruger sproget. Er det et smukt sprog, giver det én opfattelse af karaktererne, der bruger sproget; er det et bombastisk sprog, giver det en anden opfattelse af karaktererne.

11 måneder, 8 dage siden
11 måneder, 8 dage siden

Hej Jette

Det lyder da ellers spændende det med at blande noget russisk inde i det danke. Det er i hvert fald noget jeg aldrig ville turde gøre, da russisk er et allerede eksisterende sprog med sine egne grammatik regler og massere af mennesker der ville kunne grine af mine fejl - gisp. Du kan jo sagtens have nogle linjer på russisk og så udfra kropssprog, ansigtsudtryk og stemmeføring lade læserne få en idé om hvad der står uden at selve det russiske behøver at være helt i top. Nu ved jeg sjovt ikke hvad dit projekt går ud på, men hvis den ene ikke snakket russisk særlig meget ville det også kunne undskylde eventuelle fejl der kunne opstå. Det er sådan jeg selv har tænkt mig at håndtere det ene sprog. Jeg synes helt klart du skal prøve det, det ville være fedt og give historien en ekstra lag.

Desuden er min målgruppe voksne da det giver mere frihed med hvad jeg kan tillade mig at skrive og hvilke emner jeg kan beskæftige mig med.


Hej Johann

Jeg regner heller ikke med at det skal fylde specielt meget. Det bliver til nogle korte samtale hist og her og hvad der svarer til når folk tænker højt - ikke mere. Jeg bruger det mere som et ekstra lag til nogle karakterer ligesom det selv er inde på i din kommentar: Det at lade sproget fortælle om brugeren af det.Mvh.
DFN

11 måneder, 8 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Imaginære sprog til fantasy bog: nice? nederen? er startet 12/04-2017 01:02 af Dani F. Nagel (DenFrieNukleotid) og er placeret under Bøger, forlag og litterært.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

1713Dagens ord
5 timer, 13 minutter siden · Engbo
43Utroskab
5 timer, 28 minutter siden · Morpho
5Svarkommentar
8 timer, 32 minutter siden · JacobPatrickPou...
10Det at skrive
9 timer, 11 minutter siden · JacobPatrickPou...
1Irrelevante kommentarer
10 timer, 45 minutter siden · JacobPatrickPou...
14antal kapitler på fyldepennen - hvo...
11 timer siden · JacobPatrickPou...
7Vilde dyr tilbage i naturen?
17 timer siden · Engbo
0Kontakt til fyldepennen.dk
1 dag, 12 timer siden · knudkp
16Legalisering af cannabis
1 dag, 18 timer siden · dino
28Er du kristen/religiøs?
2 dage, 4 timer siden · Engbo
26Hvad er du taknemmelig for i dag?
2 dage, 10 timer siden · JacobPatrickPou...
4Stilart vs. tekst-politiet
3 dage siden · ErDetSåVigtigt
1Det der følge brev?
3 dage siden · dino
5Digt af Thøger Larsen
6 dage siden · Engbo
1Korrektur læser, hvem, hvor og pris...
9 dage siden · Eddie
4Litteratur festival for Horror m.m.
9 dage siden · Eddie
38Er min forfatterdrøm dødsdømt ved f...
11 dage siden · JacobPatrickPou...
21Hvordan finder jeg en titel?
11 dage siden · JacobPatrickPou...
14Forfatterhøjskole - God ide eller s...
11 dage siden · JacobPatrickPou...
38Dagens Vits
11 dage siden · Bitflux
16Nogen der har gang i noget
12 dage siden · Eddie
22Erfaringer med forlaget Mellemgaard
13 dage siden · Fynbogen
10Uforståelige digte
15 dage siden · JacobPatrickPou...
1Erotik i litteratur
16 dage siden · Kåemer
1Stavefejl -.-' (suk)
17 dage siden · dino
3Ørehængere
21 dage siden · Engbo
27Åh nej! - Ikke igen!
22 dage siden · dino

Bøger, forlag og litterært

1Det der følge brev?
3 dage siden · dino
38Er min forfatterdrøm dødsdømt ved f...
11 dage siden · JacobPatrickPou...
22Erfaringer med forlaget Mellemgaard
13 dage siden · Fynbogen
7Gode danske udviklingsromaner?
25 dage siden · Vacca foeda
6Verdens bedste roman
1 måned, 8 dage siden · Morpho
2Fortælle bogens historie på en visu...
2 måneder, 3 dage siden · Dizzy76
2Slagtryk
2 måneder, 21 dage siden · heksemutter
6Et Spørgsmål
3 måneder, 4 dage siden · Bondekonen
24Skuespil
3 måneder, 27 dage siden · Kåemer
4Illustrator og forfatter, samt inds...
4 måneder, 3 dage siden · prefu
1Lokation reception - København
4 måneder, 13 dage siden · Bondekonen
32Afslag
4 måneder, 17 dage siden · prefu
2Hvilken kontrakt skal jeg vælge
5 måneder, 20 dage siden · DE-O
2Pris og design af forside til ebog?
7 måneder, 5 dage siden · Ordspinderen
3Bog på fyldepennen
7 måneder, 26 dage siden · thevoid
5Intet svar fra forlag om modtagelse...
8 måneder, 6 dage siden · Theplayer1978
9Imaginære sprog til fantasy bog: ni...
11 måneder, 8 dage siden · DenFrieNukleoti...
6Gode forlag (uden medfinansiering)
1 år siden · Anne Christine ...
2Få min roman anmeldt, og få den ud ...
1 år siden · Gryphon
1Oplæsninger og lignende - dit forho...
1 år, 1 måned siden · Bondekonen
0Astrid & Veronika (Let me sing you ...
1 år, 2 måneder siden · sofiesverden
30Bibelen
1 år, 2 måneder siden · Dyppepennen
4Priser på E-bøger
1 år, 3 måneder siden · WeirdSpace
6Saxo.com
1 år, 3 måneder siden · Bondekonen
0Undervisningsmateriale til fagfolk
1 år, 3 måneder siden · underviseren
9Hvorfor giver forlag ikke feedback?
1 år, 3 måneder siden · Seifostos
1Hjælp, jeg skal undervise!
1 år, 4 måneder siden · Fink