1Vurdering af et menneske
Der er gået 38 år siden det skete, men i mange områder af verden ... [...]
Klummen
14 år siden
040 og 4 og færdig
Fuldmånen lyser i toppen af sceneriet. Nedenunder blinker i tusin... [...]
Klummen
17 år siden
0En heftig 50-års fødselsdag
I disse dage - for nøjagtig 50 år siden - var Budapest og Ungarn ... [...]
Klummen
17 år siden
0Brunch
Jeg har spist > 100 brunches i ind- og udland. Det skyldes flere... [...]
Klummen
17 år siden
0Bogforum
En journalist skrev inden den årlige bogmesse 2006 i Københavns F... [...]
Klummen
17 år siden
3Genkendelsens glæde
Man sidder midt i en koncentreret tankevirksomhed på et givent si... [...]
Klummen
17 år siden
0Flysikkerhed
Så skete det igen... næsten! Den efterhånden årlige mega-begivenh... [...]
Klummen
17 år siden
0Build-a-man
Overskriften relaterer sig ikke nødvendigvis til det stærke, smuk... [...]
Klummen
17 år siden
0August start og slut..
Den 8ende måned i året associerer altid til bestemte rutiner. De ... [...]
Klummen
17 år siden
1Opdragelse og udsalgstid for bamser
Jeg besøgte forleden et af landets største indkøbscentre - et var... [...]
Klummen
18 år siden
2Digital signatur
Lad det være sagt med det samme: Jeg har fra starten været tilhæn... [...]
Klummen
18 år siden
0Uge 27
Traditioner er for nogen trygge tilbagevendende begivenheder. Dag... [...]
Klummen
18 år siden
1Striptease på toppen
Læserne er allerede delt i grupper ved overskriften. Der er dem, ... [...]
Klummen
18 år siden
0Slaget på Reden
Enhver historieinteresseret fynbo (og sikkert mange andre..) kend... [...]
Klummen
18 år siden
0Forskning i fordøjelse
Gastroenterologer, medicinske forskere, kokke, folk med specifik ... [...]
Klummen
18 år siden
2Al opmærksomhed frabedes!
I forbindelse med festligholdelse af mærkedage af enhver art er d... [...]
Klummen
18 år siden
0Verdens smukkeste bedstemoder
Hvem er det? Ikke mange kender navnet "Cherilyn Sarkisian"; men h... [...]
Klummen
18 år siden
0Storhed og forfald
Enron - de fleste danskere forbinder ikke meget med dette navn, m... [...]
Klummen
18 år siden
0Single til Double
Jeg har med stor fornøjelse rejst (nogle ville sige ganske meget)... [...]
Klummen
18 år siden
0Jamen... personligheden!
Overskriften dækker ikke og dog alligevel denne klumme. Blot en s... [...]
Klummen
18 år siden
0Whopper
Bogstavet "W" har fået sin renæssance. Web(site/log/design/browse... [...]
Klummen
18 år siden
2Kirkestat vs. Kirke + Stat
Kirkestat · Ifølge velunderrettede kilder er ca. 86 % af den danske... [...]
Klummen
18 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Erik Hulegaard (f. 1949)
Den største revision af det danske lokale folkestyre siden 1970 er politisk afhandlet. I hvert fald ifølge den (mere formstærke og lettere end tidligere) sundheds- og indenrigsminister. Kronprinsen i Danmarks største parti.

Folket har nu senest stemt d.15. november 2005 og placeret personer fra forskellige partier og lokale lister i de nye kommuner og regionsråd. Sidstnævnte er den rest, der blev tilbage efter at amternes betydning og funktioner var filtreret gennem en politisk tætmasket kaffepose eller noget tilsvarende. Lad se, hvor længe vi skal høre om denne politiske bestyrelse!?

Den såkaldte konstituering har i nogle kommuner budt på et selvstændigt Shakespearsk drama, hvor ambitioner, evner og gensidige personkemier har rystet nogle helt fortryllende cocktails af politisk pragmatisme og blandet smag og farve (vi nævner ingen kommuner eller regionsråd, det er vist ikke nødvendigt..!).

Hvad er politik? Denne epistel handler ikke om antal nye kommuner, regioner, partier, opstillingslister, matematiske sammenstillinger og mandatberegninger og tilsvarende andet, som embedsmænd kalder teknik. Derimod reflekteres over, hvad der får en nogenlunde sund person til at opstille med chancen eller risikoen for at blive valgt for en sædvanligvis 4 årig periode (folketingsmedlemmer oplever dog kortere perioder).

Hvad er indholdet af en politisk hverdag? Opstillingsmøder centralt og i provinsen abnormt decentralt, normeringer, måske valg, herefter talrige aftenmøder, gennemlæsning og kommentering af utallige (mere eller mindre gennemtænkte/-bearbejdede og begavede) notater fra det administrative apparatur, af nogle politikere benævnt embedsværket. Deltagelse i diverse udvalgs besøg på institutioner og (hvis man har været artig..) en studietur til et fjerntliggende (ofte meget seværdigt og/eller rekreativt) sted på kloden med en elastisk magnetstribe på creditcardet for at studere og sammenligne et fagligt emne. Samme indhold (og mere) kunne være konkluderet ved målrettet søgning på internettet suppleret med 1-2 e-mails og måske brochurer fra rejsemålet.
Ct.

Adderende i den mere fornøjelige ende af den politiske sociale hverdag nogle middage med mad og vin i mellemklassen - "det er jo ikke Farum kommune!", som den lokale udvalgsformand eller borgmester ynder at sige, medens tjeneren med pokerfjæs og slidt værktøj befrier flaskerne for de generende korkpropper.

Og så må vi jo ikke glemme alle talerne - såvel i den politiske forsamling folketing, kommunalbestyrelse og regionsråd. Gigabytes af hoved- og bisætninger fordeles i en lind strøm hen over hovederne på de fleste. Trænede journalister filtrerer essensen og afventer skumle møder i korridorer, restaurant/barnicher eller private matrikler. Her indgår halve sætninger, kvarte hentydninger (næsten altid uden for referat) og hensigtsmæssige udpluk fra den officielle tale i den sammenkogte ret, der efterfølgende kan læses og/eller høres i medierne. Alle aktører i "the game" ved, at de har brug for hinanden igen i morgen og næste sag. Derfor opretholdes en vis portion opportunisme i tanke og tryk garneret med det indforståede danske grin!

Indhold
Ethvert samfundsemne trænger til at blive "sikret", "løftet" eller "styrket". Allerhelst det hele ( bogføringen er ikke medtaget). Hertil kommer, at intet emne er for ubetydeligt til at få forbedret "kvaliteten".
Det gælder alt lige fra spildevand til vuggestuer. "Folkeskolen må ikke udsultes" er et andet kært slogan. I en valgbrochure for nylig stod at læse om en direktionslagkage, der skulle barberes. Det danske sprog bliver brugt i en sand floskelparade. "Pasningsgaranti" og "ældre(varm-)mad" er ikke glemt, men din webmaster orker ikke mere...!

Doktor Spin and Mr. Style
Fra de twistede ord til de kunstige kandidater. Igennem de seneste ca. 10 år har toppen af det politiske system fundet det nødvendigt at raffinere denne proces. Der er ansat personer med baggrund i medieverdenen som såkaldt spindoktor. En slags medie-coach for den hårdtprøvede og - (tids-) pressede toppolitiker. Der er sågar udsendelser, hvor spin bliver behandlet og debatteret separat på ugebasis.

Ct.

Der er også dukket stylister op for at rekonstruere og (synes de selv naturligvis) ved en kosmetologisk optimering tune den udvalgte politiker, så denne fremstår poleret professionelt, medens de rigtige statements (=udtalelser) glider ud i den virkelige verden. Sidstnævnte er ikke en skrivefejl, men man kan let få det indtryk, at den virkelige verden ses gennem TV- eller computerskærmen.

Der er lysår mellem denne nutidige politiske iscenesættelse og gamle dages grå- og tyndhårede cigarrygende politikere, som efter at have givet hinanden et forligs-håndslag i en sen nattetime, såvel på "Borgen" som i lokalsamfundet, skyllede efter med x antal bajere og arkitektbygget smørrebrød, fremtryllet af semi-venlige økonomaer og tjenere på højeste overarbejdsbetaling.

Jeg skal til læsere, der er ved at klods i lix-tal og måske skal nå et (sikkert forsinket) tog skynde mig at tilføje, at denne epistel er stærkt forkortet; den forventes færdig inden længe!

Hvorfor?
Er det forfængelighed eller magtsyge (vi skynder os at bytte dette udanske ord til "indflydelse") eller mangel på udfordringer i jobbet eller kedsommelighed ved at være hjemme i parforholdet eller singletilværelsen efter arbejde eller hvad tiden nu går med?

Direkte adspurgt siger mange, at det er lysten til at præge og forandre samfundet. Jeg har mødt en del politikere fra stort set alle partier i forskellige sammenhænge. Jeg har set og følt (især på 2-mands hånd) 2 modsatrettede følelser, nemlig forfængelighed og frustration, hvortil kommer et kraftigt bartender-stænk af ønsket om sætte nogle fingeraftryk på udviklingen.

Oftest har min sans for næstekærlighed (lidt har jeg da) forbudt mig at skitsere den yderst marginale betydning, som en given politiker sædvanligvis har og får. Bag mangen en skræddersyet og stylet politikerprofil, indviklet i diverse spin-net, fremstår et ofte vanvittigt forfængeligt og sårbart ego, når bundlinien nås. Alkohol og psykopharmaca er nu og da skjulte spindoktorer.

Ct.

Vær dog dig selv! Den tanke er hos mig recidiverende efter næsten enhver sammenkomst - vælgermøde eller anden med en dagens politiker. Retoucherede valgplakater og billeder, svedige og forsøgt faste håndtryk, semi-kunstige smil, updaterede flosker fra dagens (uofficielle) danske sprog samt indtrykket af en næsten uanet viden om alle emner fra seneste vuggestuetakster i lokalsamfundet til navnet på en partisanleder i en fjern asiatisk bjergegn med en velgørende forenklet livsstil. Denne kunstighed virker (undskyld, kære læser) latterlig opløftet til en gigantisk potens.

Jeg savner humoren og selvironien og ofte også den kontante ærlighed og troværdighed.

(Vi er snart færdige..:)

Humor og brevstemmer
Jeg har en mangeårig erfaring med at tilrettelægge og indsamle brevstemmer på en institution. Stadig erindres mange statements og argumenter fra brevstemmere af forskellige konsistens og uddannelsesniveau for at stemme på en given politiker. Disse er blevet mig betroet helt gratis og uopfordret. Jeg var og er stadig :) helt neutral, men jeg kan garantere, at diverse spindoktorer ville være nødsaget til at nedgradere deres egen betydning; en omskoling til stylist eller kosmetolog ville bringe disse selvbestaltede profiler nærmere den egentlige sandhed om genvalg af deres "potentielle klient".

Elektronisk afstemning
Ved et (lukket) vælgermøde i en lokal forening i min hjemby i 2004 spurgte jeg den indbudte - en særdeles landskendt minister-profil, hvornår vi kunne stemme med digital signatur. "Det er vi slet… ikke klar til" var det smilende og let overbærende svar.

(Tag ikke fejl - kære læser - trods denne temmelig uforsigtige generalisering - hører han til blandt de få, hvis navn min blyantspids godt kunne ramme ved den store dag..)

Jeg tænkte i mit stille sind (det har jeg gudskelov endnu) på udtalelsen fra hans nære ministerkollega en anelse højere i hierakiet: " Danmark skal være verdens bedste til IT!"
Ct.

For resten læste jeg forleden, at Estland nu (forsøgsvis?) har indført elektronisk afstemning i forbindelse med lokale valg. Men det var vist også der, at Dannebrog faldt ned fra himlen for mange år siden :!

Din webmaster ønsker et godt valg, både denne gang og næste.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 26/03-2006 15:26 af Erik Hulegaard (ehu) og er kategoriseret under Klummen.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.