Religion, politik og samfund · Æblemostreglementet

7 svar
Senest opdateret 3 måneder, 4 dage siden · 2 bruger(e) deltager
3 måneder, 14 dage siden

John Irving skrev engang en bog der hed "Æblemostreglementet." Dette værk har jeg ikke læst, men jeg har set filmen. Og denne er tilstrækkelig til at give indtryk af en væsentlig pointe i fortællingen. Det såkaldte æblemostreglement er puttet ind i handlingen som man måske kender det fra en fabel, hvor der på et tidspunkt står: "Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus." Og vi indser at det netop er det der er hændt indtil videre.
Æblemostreglementet er en gakket samling af paragraffer, der er helt skæve i forhold til vilkårene der gælder i arbejdet med at plukke æbler og bringe dem til mosteriet. Den gale sammenhæng imellem praksis og principper er selve pointen ved filmen: De mennesker, der sidder i storbyens regeringskontorer og udsteder love og regler, kender alt for lidt til de forhold folk må leve under, fjernt fra hovedstaden.
Det nytter altså ikke at man møder folks handlinger med løftede pegefingre og fordømmelse, for lederne i hovedstaden har ikke forstand på hvad det virkelige liv drejer sig om. Selvom det i filmen udstrækkes til narkomisbrug og kvaksalveri.
Jeg har på fornemmelsen af at jeg selv mange gange har gjort mig skyldig i at dømme om noget der ligger fjernt fra mit eget liv. Alligevel er der ting som alle mennesker har ret til at mene noget om, da der måske faktisk er noget alment menneskeligt i en sag.
Tænker jeg mon her på omskærelsesdebatten? Nej, jeg tænker på ulvedebatten! For her oplever vi en sag, hvor der synes at være divergerende holdning alt efter hvor man selv bor, og hvor tæt man har problemet inde på livet.
I en TV debat i går var der en journalist der spurgte om løbet var kørt for ulvene i Danmark. Hertil blev der svaret ja. En skovbørnehave havde været på tur og der set en ulv, angivelig ca. 50 m borte. Om denne afstandsangivelse er korrekt, er ikke til at sige, men jeg kan fortælle at 50 m ikke er ret meget for et hurtigt løbende dyr.
Havde ulven været klog, havde den lagt sig ned på ryggen og spillet legesyg og kort efter rejst sig og spænet bort. Det havde været en rigtig god ide, men den stod bare der og kiggede. Og deraf problemet. For hvad betød det? Holdt den sig forsigtigt i baggrunden for at se på de søde børn? (Som jo videnskaben og Hr. Klein ved ikke står på nogen ulvs menukort!)Eller pønsede den på en lejlighed til et angreb?
Den stakkels ulv ved ikke at tvivlen er farlig, for denne vil mennesker misbruge til at fantasere i mange retninger.
Statistisk set er der nok større chancer for at dø af hvepsestik osv. end ved et ulveangreb. Den er jeg med på. Hvis nogen som i "Jurassic Park" fremavler en Tyrannosaurus Rex er der nok heller ikke grund til at skyde den, for statistikken siger at der de seneste 100 år ikke er blevet spist ret mange mennesker af sådanne dyr. (Nå, det var en vits.)
Vi kan ikke udrydde hvepse og skovflåt, men vi kan udrydde de danske ulve. Og jeg gætter på at det vil ske inden få år.
Men æblemostreglementet spøger alligevel. For centralt, i hovedstadsområdet, kan man være tilbøjelig til at dømme ud fra tanker der ikke deles af befolkningen i ulvens områder.
Jeg har selv en "mistanke" om at ulveelskerne mest er at finde på den politiske venstrefløj. Giver det mening? Ja i nogen grad. For man indser sammenhængen med kritikken af det industrialiserede landbrug, som også venstrefløjen er kendt for. Det industrialiserede landbrug der gerne ser hele Danmark under storbøndernes 12-skærs plove, trukket af kæmpestore traktorer.
Hvis du eller jeg ser en ulv, har vi nok ikke noget ønske om at den skal blive skudt, hvis blot den lunter af. Men filmen knækker når der bliver tale om børn. For ved børn levner kun de færreste plads til tvivl. I hvert fald når det gælder deres egne børn. Hveps, flåt og hugorm har hidtil ikke holdt børnene hjemme på de gule og blå stuer. Men ulve kan måske gøre det, og så får ulven blot endnu et problem.
Vi foragter fæhovedet der fra sin bil skød en ulv. For der er forskel på offentligt sanktioneret regulering af en bestand og selvtægt, begået af en mand der ikke fortjener betegnelsen "jæger." Den mand har gjort ulvemodstanderne en bjørnetjeneste. Men han s elv tænker måske bare: "Jamen de skide københavnere, de gør jo ikke noget! De burde rejse herover, så de kan få lidt møg på deres italienske lædersko".
Folk i Nordvestjylland kan nok føle sig lidt som æbleplukkerne der var underlagt Æblemostreglementet.

3 måneder, 14 dage siden
3 måneder, 6 dage siden

En god ven døde af hvepsestik da han klippede hæk for kommunen, det udløste umiddelbart ikke et flyveforbud i dansk luftrum for hvepse, det udløste heller ikke had til hvepsen trods vi er mange der savner ham, en ny mand blev hurtigt aktiveret til at klippe hækken færdig, selvom man måske kunne bebrejde arbejde for at være den farlige del.

jeg personligt mener folket er naturangste, de er blevet så systematiske at natur det er noget der skal købes på dåse i den lokale brugsforening for at blive sniffet bag hjemmets fire betonvægge.

Ulven kommer ulven kommer ...ja nu lad den nu lige komme først!

"Til minde om Povl Pot, altid elsket altid savnet"

3 måneder, 6 dage siden
3 måneder, 6 dage siden

Ja, jeg kan godt forstå argumentet: Når nogen kan dø af et hvepsestik, skal der også være muligheder for at blive bidt ihjel af en ulv, det er kun rimeligt. Og når man kan dø af cancer, og mange faktisk gør det, så peger det også på at ulvene skal have lov at være her. Der er stadigvæk langt større sandsynlighed for at dø af alt muligt andet end ulvebid.

Det lødige argument for ulvens bevarelse må være at ulve er flotte og respektindgydende dyr, som vi mennesker ikke bare har lov at udrydde fordi vi har fået en fiks og måske ubegrundet idé om at de er farlige.

Jeg har dog lagt mærke til at hidtil alle forsvarere af ulvene endnu ikke selv har deres krop og familie i farezonen. Og derfor har jeg bragt eksemplet med "Æblemostreglementet."

3 måneder, 6 dage siden
3 måneder, 6 dage siden

Ulven har som hvepsen en stor betydning for naturen, naturen har stor betydning for os vi kan ikke bare fjerne de farlige dyr og så tro det ikke har konsekvenser for andre dyr, planter og os selv

Det er jo det samme med feks hajen...som i øvrigt også er på vej til vore farvande (den hvide), den kan ikke undværes.

Nuvel nu har Danmark været "ulvefri" men den stak ligesom ikke af selv, vi fjernede den, og sådan noget skal mennesker stoppe med uanset hvor bange de er for at rødhætte bliver spist på vej til bedstemor i skoven.

For mig handler det om at leve med naturen, forstå den og ikke leve imod den

3 måneder, 6 dage siden
3 måneder, 6 dage siden

https://ing.dk/art...yellowstone-94009

Ved ikke om du har læst denne, men det er lidt det jeg vil ind på ...betydningen af at mennesker fjerner et enkelt dyr

3 måneder, 6 dage siden
3 måneder, 6 dage siden

Ja tak. Det er spændende hvad der sker derovre, det skal jeg i hvert fald ikke modsige. Og begrebet nationalpark handler jo om steder hvor man har vedtaget særlige regler for dyre og planter. Og mennesker, ikke mindst.
Det almindelige danske landbrugsland og skovområder hvor danskere af alle køn og aldre gennem generationer har kunnet færdes ude frygt for andet end hvepse og småkravl - dyr hvis angreb man normalt håndterer ved i ro og mag at køre hjem eller til lægen, hvis det er slemt - er bare så kultiveret at man næppe kan sammenligne med nationalparker. Et barn kan græde ved et hvepsestik, og mor kan blive bekymret for borrelia ved flåtbid, men det er ting der ikke terroriserer os og som normalt er til at håndtere.
Der er forskel på Yellowstone Park og almindeligt dansk kulturlandskab. Yellowstone Park er på 1/5 af Danmarks størrelse, og vi har ikke noget tilsvarende hos os.
Ulve i Danmark er ikke unaturlige, og de har været her før. Men hvad med vildsvinene? De kommer også af sig selv og de er vel lige så naturlige som ulvene. Mennesker er nok et endnu mere usandsynligt middagsmademne for vildsvinene end for ulvene! Jeg tror bestemt heller ikke at der står mennesker på vildsvinenes menukort, som man på samme måde har argumenteret til forsvar for ulvene. Alligevel tror jeg ikke at ret mange bryder sig om nærkontakt med vildsvin.

Personligt hælder jeg til at Danmark i vor tid er et land, der i så høj grad er tilpasset mennesket, at det kan give problemer med ulve, såvel som vildsvin. Og som vort samfunds "psyke" nok er skruet sammen, skal der kun ét tilfælde at dræbt barn på bordet, førend man siger at det går simpelthen ikke.

Men tillad mig at minde om "Æblemostreglementet." Synes du, The Void, at jeg rammer helt ved siden af skiven der? Mener du at jeg tager helt fejl i at påpege sammenhængen imellem mening om ulve i DK og det område man bor i?
Jeg ville gerne høre folk i Nordvestjylland fortælle at ulvene slet ikke er noget problem. At det bare er hysteriske eller skydegale københavnere der vil af med dem.
Selv er jeg ikke skydegal. Jeg er hverken jæger eller fisker. Jeg har ikke noget ønske om at slå dyr ihjel. Jeg spiser både kød og fisk, men overlader det til professionelle at skaffe det.
Og jeg håber at ulvene vil demonstrere at de er præcist lige så fredelige overfor mennesker som deres varmeste fortalere hævder. Og så synes jeg at landmændene bør have ordentlige hegn om deres får og køer.
Man siger at der er masser af hjortevildt til at ulvene kan klare sig. Fint. Så vil jeg afvente at der kommer ulve til Jægersborg Dyrehave. For der er der da nok at leve af.

3 måneder, 6 dage siden
3 måneder, 4 dage siden

Nu var det ikke for at sammenligne Yellowstone og Jylland jeg bragte linket, det var mere for at slå fast at det har konsekvenser når vi fjerner vores dyr, udover det så er den danske bestand heller ikke i samme målestok som i Yellowstone.

Jeg vil aldrig syntes at naturen skal tilpasse sig menneske, heller ikke hvis min datter bliver spist af en ulv, slået ihjel af et vildsvin eller druknet/spist af en haj ...det er mennesker der skal tilpasse sig naturen, og er det min datter ulven tager, er det mig der har været en dårlig forældre og ikke lært mine børn om de farer der er ved at lege bold med en ulv...så det vil aldrig blive ulven jeg vil bebrejde

Nu er du ikke den første der bruger barnet som worst case scenario...men så kan vi bare blive ved og ved med fjerne elementer fra vores verden, så skal vi i bund og grund også fjerne alle mennesker, da dette også har slået børn ihjel ...i samtlige lande verden over

Nu er jeg altså ikke fanatisk ulvefan, det er bare mennesket jeg ikke bryder mig om... og landmænd de skal bare lukke rø... med deres får og kalve, de gør ikke andet end at forpeste os med kød afgrøder og drikkevand fyldt med giftstoffer (eller vore politikere der tillader det) + samt alt det vildt der bliver kørt igennem deres høstmaskiner og plove hvert år...de er de sidste der tænker på andre menneskers ve og vel.

For at svare på dit spørgsmål, du har fuldstændig ret, der er en stor sammenhæng mellem lokation og mening om emnet samt de økonomiske interesser

Frygten er en drivkraft ... for nogen... viden og handling efter det, er mere interessant for mig, jeg vil hellere lære at omgås ulve end jeg vil lære at være skulle være bange for den.

Og de forældre der er bange for ulven er vel de samme forældre der tager børnene med på skiferier (laviner), dykkerferie(hajer), sætter dem på crossmaskiner uden hjelm på stubmarken, ja de kan lære dem om alle de unaturlige fare vi selv har skabt men ulven en naturlig "fare" det kan de bare ikke finde ud af...

3 måneder, 4 dage siden
3 måneder, 4 dage siden

Godt indlæg, The Void. Også selvom jeg ikke er enig i ret meget af det.

Jeg har længe bemærket et personsammenfald omkring holdningen til ulven. Adresse i det østlige Danmark, og en mildt sagt skeptisk holdning til den moderne, industrielle landmand. Desuden ofte en placering i den røde blok. (Det sidste kender jeg ikke noget til hos dig.)

Ja, frygten er en drivkraft. Det tror jeg egentlig gælder alle. Man kan for eksempel frygte at vor levestandard vil dale ubehageligt, hvis vi skulle indrette landet efter dyrenes betingelser alene. Når levestandarden falder meget, vil der komme slagsmål imellem mennesker. Og det kan også ende med at gå ubehageligt ud over dyrene i den sidste ende.

Ulven har været en del af den danske natur. Men det betyder ikke at den stadig er det. Menneskene udryddede den. Og mennesket er også et naturligt biologisk væsen.
Med så stor en magt som mennesket har følger også et ansvar. Det er ubehageligt hvordan menneskene har tromlet hen over alt andet, blot fordi de kunne.

Jeg forstår godt at du ikke principielt bebrejder de dyr der eventuelt dræber dine børn. Men mon ikke du i en konkret situation ville forhindre det hvis du kunne?
Nu er dine børn én ting. En anden er andres børn. Hvis din nabos datter kunne reddes, hvis du trykkede på aftrækkeren, ville du så lade være?
Det er måske svært at svare på.

Hvis en større bestand af ulve kræver at vi mennesker begynder at opføre os på en anden måde i naturen, så vil nok nogle synes at vi bør gøre det. Andre vil ikke give køb på deres hævdvundne rettigheder.

Overalt er der i naturen visse balancer. Det gælder også for store rovdyr. Jeg er ikke tilhænger af at man straks og systematisk dræber ulve fordi der simpelthen ikke skal værre nogle. Jeg ser også charmen ved det usædvanlige.
Det er også spændende hvis der kommer hvide hajer i danske farvande. For jeg er ikke en type der havbader. Men jeg er heller ikke tilhænger af at man laver badeforbud i større målestok. Hvis man er imod drab på hvide hajer, bør man nok afskaffe alt fiskeri. For sild og torsk bliver heller ikke behandler særlig pænt på fiskerbådene. Menneskene har altid påstået at fisk ikke er følsomme. Men hvorfor skulle de dog ikke være det? Smerte er et helt basalt evolutionært redskab der gør det muligt at leve længere og forplante sig mere.

Vi er alle placeret i Maslows pyramide. Hidtil har vist ingen kunnet argumentere troværdigt modsigende for den påstand. Og vor holdning til mangt og meget afhænger af hvor vi er placeret.
Kærlighed til dyr optræder mest hos folk der har let ved at få stillet sulten.
Det har vi så i Danmark, og derfor skal vi heller ikke straks opføre os som om vort liv afhænger af at vi straks dræber alt som var vi en mink i en hønsegård.
A propos, hører vi fra Tyskland at få ulve har nedlagt hobe af tamdyr, som langt overstiger hvad ulvene kan spise. Altså et urimeligt myrderi.
Hvorfor sker det? Det tror jeg er let at gennemskue. Det er en biologisk ubalance at en ulv møder så mange let nedlæggelige byttedyr på en gang. Derfor gør ulvene som minken i hønsegården. De dræber løs fordi det er sådan man gør. Normalt skal ulvene virkelig kæmpe om føden, og der er sjældent mere end lige netop nok til at ulvene kan overleve. Der har drabet på byttet fuld legitimitet. Men denne ubalance, hvor mennesker stuver byttedyr sammen i hundredevis på et lille område (hvorfra de ikke kan flygte og spredes for at begrænse antallet af døde) er der nu engang.
Så kan man sige, at så må menneskene lade være med at have sådanne abnormt store husdyrhold. Så i sidste ende har mennesket også skylden der!

Men sådan er der så meget. Og ja, man må få lavet nogle bedre hegn.

3 måneder, 4 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Æblemostreglementet er startet 08/05-2018 13:23 af Flemming Dalsgaard (dino) og er placeret under Religion, politik og samfund.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

2096Dagens ord
1 time, 42 minutter siden · Engbo
15Demokrati
1 time, 43 minutter siden · Engbo
0Brevkassen er åben
2 timer, 13 minutter siden · Savanti
2Kapitler eller noveller?
8 timer, 47 minutter siden · Kåemer
3Tips mod kedsomhed og præstationsan...
10 timer, 20 minutter siden · dino
45Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 dag, 1 time siden · Blækhuset
53Burkaforbud
1 dag, 4 timer siden · Kattegat
10Benny Andersen er død
2 dage, 1 time siden · Engbo
0En hyldest
2 dage, 8 timer siden · Savanti
14Verdens bedste roman
3 dage siden · dino
4Google docs ?
4 dage siden · Marver
50Skrivegruppe søges - København og o...
5 dage siden · Mia Z
9Foreslag
5 dage siden · Savanti
1Betalæser søges
5 dage siden · NAHansen
2Historisk forfatter?
5 dage siden · Bondekonen
5Global opvarmning
6 dage siden · Lille
31Erfaringer med forlaget Mellemgaard
8 dage siden · tope
3Boganmelder, hvordan?
10 dage siden · MathiasHou
4lagt op til debat
10 dage siden · Savanti
8Vejret.
11 dage siden · Savanti
0Jeg kan ikke finde den korrekte tit...
11 dage siden · knudkp
13Kunst og digte
12 dage siden · Savanti
30Kontraster
13 dage siden · Savanti
10Fluer
15 dage siden · Savanti
7Pornografi
19 dage siden · Kåemer
22Mænds skønhed
19 dage siden · Kåemer
23Legalisering af cannabis
21 dage siden · thevoid
7Nu er jeg moden på udgivelse
21 dage siden · tope
5Straf. Og forbrydelse.
27 dage siden · Kåemer
42Er mænd mere jaloux end kvinder?
1 måned, 6 dage siden · Kåemer
9Stærke start- og slutsætninger.
1 måned, 8 dage siden · dino
3Forfatter-kollektiv-Odessa-Ukraine:...
1 måned, 10 dage siden · Kåemer
23Skabelsen af værker
1 måned, 17 dage siden · Herja
2Grundtvigs højskole
1 måned, 21 dage siden · Herja
1Betalæser søges til juleeventyr for...
1 måned, 24 dage siden · Morten Vesterga...
5Ved bålet --ja, ved bålet
1 måned, 26 dage siden · Engbo
10Skriveblokering
1 måned, 26 dage siden · Polo
11Skepticismens tidsalder
1 måned, 27 dage siden · Robert Kallehav...
9Hvad skete der med dige.dk ?
1 måned, 27 dage siden · dino
0Lydbog?
1 måned, 28 dage siden · SikiloHenrik

Religion, politik og samfund

15Demokrati
1 time, 43 minutter siden · Engbo
45Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 dag, 1 time siden · Blækhuset
53Burkaforbud
1 dag, 4 timer siden · Kattegat
23Legalisering af cannabis
21 dage siden · thevoid
5Straf. Og forbrydelse.
27 dage siden · Kåemer
5Ved bålet --ja, ved bålet
1 måned, 26 dage siden · Engbo
4Èt menneske - eller to?
2 måneder, 19 dage siden · dino
7Æblemostreglementet
3 måneder, 4 dage siden · dino
5Før Adams tid.
3 måneder, 14 dage siden · Engbo
59Den selektive etik.
3 måneder, 20 dage siden · dino
31Spare på DR?
4 måneder, 9 dage siden · dino
38Er du kristen/religiøs?
4 måneder, 14 dage siden · Engbo
0Land og by
5 måneder, 4 dage siden · dino
7Vilde dyr tilbage i naturen?
5 måneder, 6 dage siden · Engbo
27Åh nej! - Ikke igen!
5 måneder, 28 dage siden · dino
26Evolutions forskning.
6 måneder, 12 dage siden · Inghard
22#metoo
6 måneder, 29 dage siden · dino
109Selvforsvar
8 måneder, 11 dage siden · thevoid
1Forbrugersamfund
8 måneder, 15 dage siden · Camra
30Gentleman eller kvinde
8 måneder, 15 dage siden · Morpho
29ytringsfriheden
10 måneder, 25 dage siden · thevoid
9Lokkeland-reality
11 måneder siden · Morpho
10Fordomme
11 måneder, 27 dage siden · Kåemer
33Skyld
1 år, 1 måned siden · Anni Idorn
14Hvad sker der i samfundet lige nu?
1 år, 1 måned siden · Engbo
7Flygtninge
1 år, 1 måned siden · Morpho
26det rød hvide flag
1 år, 2 måneder siden · dino
13Koranen
1 år, 2 måneder siden · Kåemer
53Skat
1 år, 3 måneder siden · Kåemer
10Reformation og renæssance
1 år, 4 måneder siden · dino
11Normal
1 år, 5 måneder siden · Kåemer
2Literatur og Samfund
1 år, 6 måneder siden · Engbo
58Udvisning
1 år, 7 måneder siden · Kåemer
7Circumcisio.
1 år, 8 måneder siden · dino
1FNs Menneskeretserklæring
1 år, 8 måneder siden · Kåemer
5Finansloven
1 år, 9 måneder siden · Kattegat
5Et eventyr
1 år, 9 måneder siden · Kåemer
26Paven i Malmö
1 år, 9 måneder siden · Engbo
5Snarligt valg?
1 år, 9 måneder siden · Engbo
4Døgnets drab.
1 år, 9 måneder siden · Fink