Ordet er frit · Godt nok!

12 svar
Senest opdateret 10 måneder, 5 dage siden · 5 bruger(e) deltager
10 måneder, 9 dage siden

Når nogen siger "det er godt nok" om noget de selv laver, kan man være sikker på, at det ikke er godt nok.

Siger man derimod "det er så godt jeg kan", er det en anden sag. Ingen kan forlange mere af en.

Enten det nu er de daglige gøremål, eller det er digte eller andet litterært, så synes jeg det er lidt for præget af 2godt nok. Jeg savner, at nogen virkelig gør sig umage.

Hvad mener I?

Kåemer

10 måneder, 9 dage siden
10 måneder, 9 dage siden

Jeg ved ikke, Kåemer -
Omkring de daglige gøremål, så har jeg nok altid været præget af at jeg ikke gad gøre alt for meget ved det. Desværre.
Som barn fik jeg at vide at jeg havde evnerne, men jeg manglede flid og den der med at fastholde interessen længe nok og virkelig ville kæmpe for at opnå det gode resultat. Jeg har været præget af dovenskab og opgivenhed.

Vedrørende mine beskedne litterære præstationer, så har det nok også slået igennem der. Når jeg har skrevet noget og følt mig "favnet af musen," så har jeg nok ved den umiddelbare færdiggørelse ment at nu var det godt nok. Men først efter intenst og grundigt efterarbejde bliver resultatet for alvor godt nok. Ikke bare "godt nok."
Èt er korrektur, (som naturligvis kræver en indsats,) et andet er at heller ikke "musen" rammer plet i første forsøg!

Når man læser en bog af andre, synes man ofte at den "ligesom er skrevet i en øjeblikkelig inspiration og med perfekt teknik tillige."
Det er imponerende, men man kan nok ikke lige se hvor meget arbejde der fra forfatterens side er lagt i finish'en. For også det der ligner noget umiddelbart perfekt kan have krævet lange overvejelser og mange omskrivninger.
Det er"farligt" når man tror at det man lige har skrevet er perfekt. Men sådant kan ske når man svæver i "musens" forførelse. Og så springer man over og glemmer det grundige efterarbejde.
og resultatet er så derefter: "Godt nok," men absolut ikke GODT NOK!

10 måneder, 9 dage siden
10 måneder, 9 dage siden

Dino

Jeg forstår mig udmærket på dovenskab. Det meste af min tid er gået med, ikke at lave noget. Eller som min sidemand på hospitalet sagde: "Vi ender som mestre i den ædle kunst, at glo lige ud i luften." Nogle vil kalde det meditation. Nåja, dovenskab og meditation ligger måske ikke så langt fra hinden.

Men når noget så skal gøres, så skal det gøres ordentligt. Jeg har aldrig været forfængelig. Om andre synes om mit udseende, hvordan jeg klæder mig, og hvordan jeg lever mit liv, interesserer mig ikke og har aldrig gjort det, så i den forstand har jeg nok haft ord for, at været sjusket og doven. Men når jeg så skal præstere det som er min livsopgave, det jeg brænder får, så bliver det aldrig "godt nok", men måske nok "så godt som jeg kan".

Suzanne Brøgger sagde: "Man kan tage mig på alt, undtagen på ordet". Jeg siger omvendt: Tag mig på ordet, og ikke på noget andet.

Kåemer

10 måneder, 9 dage siden
10 måneder, 9 dage siden

Hmm... Personligt har jeg i hvert fald svært ved at lægge noget op, jeg ikke er tilfreds med - og selv da er jeg sjældent tilfreds!

Min kæreste introducerede mig til ballettens verden (som tilskuer!), et sted hvor "godt nok" vel nærmest ikke eksisterer - og dette quote fra Balanchine kommer til mig apropos: "Hvis du ikke føler dig udfordret, så foretager du dig ikke nok. (...) At være komfortable er dovenskab." Sådan synes jeg faktisk det er med alle kunstarter, havde det på samme måde med klaverspil, da jeg dyrkede det, selvom det bare var på hobbyplan.

Samtidig kan jeg godt nogle gange tænke, at man med skrivning kan komme til at blokere for sig selv, hvis alting hele tiden skal være fuldkomment - nogle gange kan "godt nok" måske også være en måde at komme fremad i stadier? Ved ikke. Jeg kan i hvert fald godt lide at vende tilbage til nogle af mine noveller fra tid til anden med friske øjne, men selvom jeg ender med at rette dem til, fortryder jeg ikke, at jeg har lagt dem op (man kan også tit få gode tips herinde til, hvordan det skrevne kan forbedres - det ville jeg heller ikke være foruden!).

Spændende spørgsmål.

- Polina.

10 måneder, 9 dage siden
10 måneder, 8 dage siden
#4

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

10 måneder, 8 dage siden
10 måneder, 8 dage siden

Godt nok...er det ikke noget der hører tiden til?
Som gammel grafiker, med en typografisk og perfektions uddannelse er det frygteligt at se alle de tryksager, skilte og elendige firma logoer der produceres af billige digital klamhuggere. Det er godt nok...det er billigt! Det er der alt for meget af...ingen værdsætter kvalitet og godt håndværk, vil heller ikke betale for det...man vil hellere have hvid vægge, en reproduktion på væggen...og skidt på gaden. Gå på restaurant og æd hvad du kan for 100 kr...det er godt nok...det er billigt...Giver man ansvar til alle...er der ingen der tager ansvaret...vi har det jo godt nok...men hvad hvis det hele kunne være bedre?
Poul

10 måneder, 8 dage siden
10 måneder, 8 dage siden

Hej Poul
Som talt ud af mit hjerte.

Camilla
Det forekommer mig, at det du beskriver her, særlig i første afsnit, er selve den litterære udvikling. Inspirationen kommer flyvende til en - fra himlen, fra dybet af ens sjæl, eller bare fra en livlig fantasi. Men for at det skal blive til litteratur skal der teknik til, naturligvis det basale, at kunne læse og skrive, men skal det blive læseværdig kunst skal der mere til. Teknikken kommer ikke automatisk sammen med inspirationen. Det kan føles som en spændetrøje, ens højtflyvende tanker skal presses ind i en fast form. Men det er jo bare et led i udviklingen. Jeg har før sagt, at man skal skrive hundrede dårlige sider før man kan skrive en god. Målet er, at blive så fortrolig med teknikken, at den ikke føles som en hæmsko, men som en selvfølgelighed. Som fodboldspilleren der ikke behøver at tænke på, at han ikke må røre bolden med hænderne. Han spiller først frigjort, når dette føles naturligt. Så er det teknikken der bærer ham frem, men teknikken er usynlig.

For stenaldermanden ville det være tortur at skulle tage et par moderne sko på, men for os er det ganske naturligt, og vi kan knapt nok gå uden. Sådan er det også med skriveteknik, den føles først som en hård tvang, men med tid og øvelse bliver den usynlig og umærkelig, men den bærer en frem, og man kan boltre sig helt frit.

Sagen er, at vi alle har lært at læse og skrive i skolen, og så skulle man tænke, at vi alle var potentielle digtere. Sådan er det ikke. At læse og skrive er det nødvendige grundlag, men der begynder det egentlige arbejde. "Øvelse gør mester", siger man, og det er mere sandt end man vist rigtig tænker over.

10 måneder, 8 dage siden
10 måneder, 7 dage siden
#7

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

10 måneder, 7 dage siden
10 måneder, 7 dage siden

Camilla

"Men jeg mener sagen, eller det rejste tema er fyldt med nuancer og derfor ikke kun har et entydigt svar!".

Du har både ret og ikke ret, for vel har sagen mange nuancer, men hvis valget står mellem "omhu" eller "sjusk", så skulle valget vel ikke være så svært.

Min pointe har hele tiden været, at "godt nok" bestemt ikke er godt nok, men at "så godt jeg kan" er fint.

Selvfølgelig må vi alle stræbe efter de højeste mål, men hvis kriteriet skulle være litteraturens største mesterværker, hvem af os kunne da offentliggøre noget som helst? Ikke jeg i hvert fald.

Nej, "hver fugl synger med st næb". - Jeg så for nylig på YouTube en berømt operasanger undervise en elev. Eleven sagde: "Jeg kommer nok aldrig til at synge så godt som dig", og mesteren svarede: "Du skal aldrig sammenligne dig selv med nogen. Skulle jeg sammenligne mig selv med den store Pavarotti, så ville jeg straks opgive at synge." - Det betød ikke, at eleven godt kunne slappe af og nøjes med det der var "godt nok", men at han skulle stræbe efter det højeste på sine egne præmisser, med de midler der var hans, og med hjælp af de redskaber og den teknik som mesteren kunne give ham.

Kåemer

10 måneder, 7 dage siden
10 måneder, 6 dage siden
#9

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

10 måneder, 6 dage siden
10 måneder, 6 dage siden

Jeg kendte for nogle år siden en dame som skrev på en bog (som aldrig blev færdig). Vi talte om, hvad genialitet var. Jeg mente, at det var en kombination af høj intelligens og stærk koncentrationsevne. Hun svarede, at havde man det sidste, kunne man komme langt med en almindelig forstand.

Selvfølgelig er det godt med genier som kommer legende let til det de foretager sig. Vi andre må tage det hårde slid. Men det kan vi jo også bare gøre.

Kåemer

10 måneder, 6 dage siden
10 måneder, 5 dage siden

Camilla Weidinger ...en lille histore om - Godt Nok. Det handler ikke om at vi alle skal kunne noget..håndværk, kunstnerisk snilde og i den dur. Godt nok er, når man ikke tager stilling til den mængde valg/ tilbud/ ekspertise, der kan fremme det bedste. F.eks. Jeg bor i en andelsbolig med kun 8 andele. Huset er et Funkis fra start 30'erne. Da huset blev skabt var vinduerne todelte, hvert vindue kunne åbnes som normalt. Jeg kæmpede for huset. Jeg var bare gammeldags. Bestyrelsen ejer ikke meget begreb om æstetik og arkitektur historie...selv om der findes en arkitekt tegning...så vælger de alligevel det billigste, store åbne vippe vinduer...for at spare 40.000 kr. Sætter Formandens venner til at montere dem, det gøres ikke for godt...de har købt og bestilt standard til et murmester hus, her er der ingen mål der holder, presser standard vinduerne ind i hullerne...efterfølgende retssag, hvor andelshuset får ret på noget og taber på noget andet. Betal omkostninger 150.000,- Hvor mange rigtige vinduer, med en uvildig dygtig håndværker kan man få for de penge? Taberen er huset. Det ser så tom og ensomt ud med sine store tomme drivhus vinduer. Sådan skal det vel stå de næste 20 år. Inde bag vinduerne er vi alle ved at dø af varme, på grund af drivhus effekten...og det er svært at lufte ud, når vinduet kun kan svindes op...til en vis grænse, uden der skal et kostskaft til at holde det vandret ud fra huset.
Hver dag begræder jeg huset...for det var -Godt nok-
Poul (Blækhuset)

10 måneder, 5 dage siden
10 måneder, 5 dage siden
#12

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

10 måneder, 5 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Godt nok! er startet 19/07-2017 07:47 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Ordet er frit.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

1887Dagens ord
1 time, 11 minutter siden · Charly
2Lidt om dig og mig :-)
1 time, 23 minutter siden · smukkehjerte
30Hvad er du taknemmelig for i dag?
3 timer, 41 minutter siden · Engbo
3Ny ide til bog.
1 dag, 10 timer siden · Jes B
9Verdens bedste roman
2 dage, 11 timer siden · dino
3Brug af ordet 'dog'
3 dage siden · Theplayer1978
13Lysets Engel
4 dage siden · Engbo
2Valg af stedord
5 dage siden · DenFrieNukleoti...
0Moderne fraser og vendinger.
5 dage siden · dino
7Æblemostreglementet
6 dage siden · dino
11Scifi/fantasy skrivegruppe i Københ...
9 dage siden · John Blicher Ma...
47Dagens Vits
9 dage siden · Morpho
1Hvilken genre er dette?
10 dage siden · dino
5Status på fantasy-skriverier?
13 dage siden · DenFrieNukleoti...
5Før Adams tid.
15 dage siden · Engbo
0Ugebladsnovelle
17 dage siden · Dizzy76
0Fantasy-novelle til unge
18 dage siden · Dizzy76
1Magt mellem elskende
19 dage siden · Kåemer
9Er det ok?
20 dage siden · Polo
11Uforståelige digte
20 dage siden · Circle
55Saudi Arabien og Rusland
21 dage siden · Engbo
59Den selektive etik.
22 dage siden · dino
7Litteratur festival for Horror m.m.
24 dage siden · FrkNordZ
3Udvikling af Fyldepnnen.dk
25 dage siden · dino
6Nu er jeg moden på udgivelse
25 dage siden · tope
26Erfaringer med forlaget Mellemgaard
1 måned, 1 dag siden · tope
0Fjodor, Jussi, Lars og Jules.
1 måned, 9 dage siden · dino
21Din dag.
1 måned, 9 dage siden · Engbo
2Boganmelder, hvordan?
1 måned, 11 dage siden · dino
31Spare på DR?
1 måned, 11 dage siden · dino
19Legalisering af cannabis
1 måned, 14 dage siden · ErDetSåVigtigt
38Er du kristen/religiøs?
1 måned, 16 dage siden · Engbo
4analfabeter og internettet
1 måned, 19 dage siden · WeirdSpace
3Skrivegruppe København/Frederiksber...
1 måned, 28 dage siden · Joaqin
56Utroskab
2 måneder, 2 dage siden · Engbo
1Hvad skete der med dige.dk ?
2 måneder, 3 dage siden · Mons1957
0Land og by
2 måneder, 6 dage siden · dino
5Svarkommentar
2 måneder, 7 dage siden · JacobPatrickPou...
10Det at skrive
2 måneder, 7 dage siden · JacobPatrickPou...
1Irrelevante kommentarer
2 måneder, 8 dage siden · JacobPatrickPou...
7Vilde dyr tilbage i naturen?
2 måneder, 8 dage siden · Engbo
4Stilart vs. tekst-politiet
2 måneder, 11 dage siden · ErDetSåVigtigt
1Det der følge brev?
2 måneder, 11 dage siden · dino
5Digt af Thøger Larsen
2 måneder, 13 dage siden · Engbo
1Korrektur læser, hvem, hvor og pris...
2 måneder, 17 dage siden · Eddie
16Nogen der har gang i noget
2 måneder, 19 dage siden · Eddie
1Erotik i litteratur
2 måneder, 24 dage siden · Kåemer
1Stavefejl -.-' (suk)
2 måneder, 25 dage siden · dino
3Ørehængere
2 måneder, 29 dage siden · Engbo
27Åh nej! - Ikke igen!
2 måneder, 29 dage siden · dino
0Betalæser søges til tre noveller
3 måneder, 1 dag siden · Syrene Hvid

Ordet er frit

13Lysets Engel
4 dage siden · Engbo
47Dagens Vits
9 dage siden · Morpho
0Fjodor, Jussi, Lars og Jules.
1 måned, 9 dage siden · dino
10Det at skrive
2 måneder, 7 dage siden · JacobPatrickPou...
11Sand identitet på Fyldepennen
3 måneder, 14 dage siden · Dyppepennen
5Skal vi skrive en gyser sammen?
3 måneder, 19 dage siden · smukkehjerte
0Kritik
3 måneder, 27 dage siden · Brehmer
0Bruger du cliffhangers i din tekst?
5 måneder, 26 dage siden · Dizzy76
8NaNoWriMo - National Novel Writing ...
6 måneder, 29 dage siden · Syrene Hvid
16Hvad er det der gør dig til forfatt...
7 måneder, 13 dage siden · Pino
1Emails til de stræbende
7 måneder, 28 dage siden · Kåemer
2Det der med at gøre opmærksom på si...
8 måneder, 5 dage siden · Bondekonen
1LÆSEKLUB ODENSE
9 måneder, 19 dage siden · Hairy Poetter
12Godt nok!
10 måneder, 5 dage siden · Morpho
9Komplimenter
10 måneder, 6 dage siden · KiannaKitter
3Fantasi
10 måneder, 12 dage siden · Kåemer
6Sprogets kodeks
10 måneder, 25 dage siden · Morpho
3slevudgivelse
11 måneder, 12 dage siden · Mons1957
16Symboler
11 måneder, 16 dage siden · Kattegat
1Hjælp til det meste
1 år, 1 måned siden · Bondekonen
1Bogblogevent for selvudgivere
1 år, 1 måned siden · Mons1957
12Lidt hjælp tak.
1 år, 2 måneder siden · HanneR
10Hvad kan man dele i sin dagbog heri...
1 år, 2 måneder siden · Tranborg85
5Hjælp til brainstorm.
1 år, 2 måneder siden · Willow Gram
8Hvad betyder dine drømme for dig?
1 år, 2 måneder siden · Miss-Leth
1Hvorfor?
1 år, 2 måneder siden · Engbo
4At huske og glemme
1 år, 3 måneder siden · dino
3Interview i medier, hvad har I ople...
1 år, 3 måneder siden · Jeremy Dusk
8Ringenes Herre - igen.
1 år, 4 måneder siden · Kåemer
6Science Fiction på dansk
1 år, 4 måneder siden · Jeremy Dusk
1Skriveøvelser
1 år, 5 måneder siden · Syrene Hvid
17Lydbøger
1 år, 6 måneder siden · Engbo
2Jeg vil ikke brokke mig
1 år, 6 måneder siden · Miss-Leth
16Replik medhjælper
1 år, 6 måneder siden · Kåemer
8Den gode søn, en dukke og en stor s...
1 år, 6 måneder siden · Engbo
7Undskyld, men det er MEGA træls
1 år, 6 måneder siden · Miss-Leth
29Tror du på det overnaturlige?
1 år, 6 måneder siden · Miss-Leth
4Noget galt i halsen? Sprog og biolo...
1 år, 7 måneder siden · dino
1Plot råd
1 år, 8 måneder siden · Vacca foeda
11Holger Drachmanns grav
1 år, 9 måneder siden · Miss-Leth
7Tiden - igen igen
1 år, 9 måneder siden · Engbo
0Klæd din mandlig person på til mask...
1 år, 9 måneder siden · Miss-Leth
6Nyskerrigheden
1 år, 10 måneder siden · Zofrost
3Hvis du skulle...
1 år, 10 måneder siden · Zofrost
10Så hvis du skulle...
1 år, 10 måneder siden · smukkehjerte
4Hvis solen kunne tale, hvad ville d...
1 år, 10 måneder siden · smukkehjerte
3Hvilken bog?
1 år, 10 måneder siden · Miss-Leth
7Artikelrække om udgivelse på Litter...
1 år, 11 måneder siden · Jeremy Dusk
13Respons på koncept om ny publicerin...
2 år siden · dino
2Hvor er?
2 år siden · Miss-Leth
13Hjælp med navne
2 år siden · Miss-Leth