Selvudvikling og livskvalitet · Udslettelse af selvet

7 svar
Senest opdateret 7 måneder, 4 dage siden · 5 bruger(e) deltager
7 måneder, 7 dage siden

Kan det være livskvalitet at slette sig selv?
Kan man overhovedet slette sig selv, eller vil stemmen, eller endda historierne altid trænge igennem og fastholde selvet i en form for udtryk?
Jeg har slettet mig selv hele livet igennem. Når der bliver for meget af mig, så sletter jeg.
Jeg har skrevet siden jeg var ung, men det er småting jeg har tilbage.
De ting jeg vitterligt har gemt i en flyttekasse for år tilbage, kan jeg af en mærkværdig årsag ikke få mig selv til at slette/smide ud.
Det undrer mig, da jeg normalt godt kan ignorere følelsen af tab, da den erstattes med følelsen af frihed, når jeg sletter.
Men det er jo en stakket frist, da mennesket skaber sig selv konstant. Jeg forstår ikke helt min egen logik. Byg op, slet, byg op, slet og det snart gennem 43 år.
Måske vil jeg bare ikke fastholde mig selv i selvet og sletter for at lade nye landeområder i selvet åbne sig for mit indre blik. Men jeg er jo den jeg er, måske med pynt af erfaringer og måske en form for udvikling.

Camilla

7 måneder, 7 dage siden
7 måneder, 7 dage siden

Hej Morpheus
Spændende diskussion, jeg tror ikke man kan slette sig selv. Man kan helt sikkert skille sig af med forskellige materielle ting. Men det er jo mere en del af den ydre skal indpakningen. Det indre sjælen eller hvad man nu skal kalde det. Den/det tror jeg vil følge en gennem hele livet. Men det er vel individuelt hvad vi hver især tror på? Med gode tanker fra Ulla

7 måneder, 7 dage siden
7 måneder, 7 dage siden

Hej Heksemutter
Der Geist bewegt die Materie, sagde min fader altid. Jeg adskiller selvet fra sjælen. Selvet er efter min opfattelse i højere grad en del af det vi forbinder med os selv, hvorimod sjælen fungerer på et højere niveau, altså en form for metaplan. Sjælen er fri. Det er selvet umiddelbart ikke, tænker jeg, med håbet om at tage fejl.
Når jeg taler om, mig selv, så refererer jeg umiddelbart til min egen opfattelse og følelse af selvet.
Sjælen har sikkert en helt anden vej end, mit selv. Jeg tror ikke, at de nødvendigvis samarbejder.
Der kan være tidspunkter i menneskelivet, hvor sjælen taler med en renere og klarere stemme, der ofte går imod selvet, eller som afviger fra selvets forventede forvrængninger.
Følger et menneske sjælens stemme, kræver det ofte mod. Følger man selvet, vil man vedblive at fortabe sig, i sig selv.
En form for selvoptagethed, uden at det nødvendigvis er lig narcissisme.
Derfor kunne det være en mulighed at slette sig selv, ud fra den betragtning, at selvet er en selvdefineret illusion, formentlig bygget på uvidenhed.
Dog er det ikke nok, som du også er inde på at smide ud. Da det blot er en fysisk handling, men spørgsmålet er dog alligevel, om man kan frigøre sig fra selvet uden først at skulle omkring Paradiset, Nirvana osv. Kan det mon lade sig gøre, at befri sig selv fra selvet i det jordiske liv, også uden elektrochokbehandlinger, hvor glemslen er behandlingdformålet, når hjernecellerne smadres.
Det er jo ikke dér vi skal finde livskvaliteten, i glemslen. Kan den mon findes i livet uden, et selv?
Jeg tænker, altså er jeg. Men hvad tænkes, former vel også selvet, og tanken kan jo ændres.

Gode tanker sender jeg tilbage:-)

7 måneder, 7 dage siden
7 måneder, 7 dage siden

Kære Camilla

Rigtig spændende og interessant at læse din indslag!
Jeg tro hellere ikke at man kan slet sig selv. Når du taler om om at slette sig selv, tænker jeg på den sjælelige plan, vores indre. Man kan nok træffe et valg om et eller andet, at man ved det valg har sorteret eller ignoreret nogle følelser, oplevelser eller med mere.
Jeg har selv oplevet, når der bliver for meget med nogle følelser, kan jeg indstille mig selv på standby. Men på et andet tidspunkt er jeg nødt til at bearbejde igen. Når du taler om de ting som du har gemt i flyttekasse, af mine egne erfaringer, at ofte de ting som jeg holder af er det fordi personer, som har givet mig, og det har med mine følelser at gøre, derfor har jeg svært ved at smide ud.
Som du selv har nævnet at du normalt godt kan ignorere følelsen af tab, derfor vil jeg ikke kalde det at slette sig selv, måske snarere at flytte sig selv til noget andet som er mere tilpassende for én selv. Hvis jeg har forstået dig korrekt, det med " Byg op, slet, byg op, ..." Hvor jeg mener at byg op og flytte sig...er nok en del af livs udvikling.

Tak for ordene!
kh
L

7 måneder, 7 dage siden
7 måneder, 6 dage siden

Hej Camilla
Jeg har meget svært ved at forestille mig et selv uden en sjæl. Et selv uden sjæl må føle sig hjemløs? Krop og sjæl er da forbundne? For mig er sjælen vuggegaven alle de dybeste følelser både grimme og smukke. Sjælen er forbindelsen til naturen instinkterne og slægten. Ikke noget jeg ved som sådan? Der er mange sandheder måske en for hver af os? Flere spørgsmål end svar, spændende diskussion. Med gode tanker fra Ulla

7 måneder, 6 dage siden
7 måneder, 5 dage siden

Som jeg læser, så er der flere planer i dine ord.
- er selvet til uden vores kontrol =?
- er vi hvad vi producerer af 'selv-bestaltende"tanker, og i så fald forsvinder de ikke så sukkende nemt =?
- Er der ikke læreprocesserne i at skrive, slette, skrive, slette en følelse af ligegyldighed=?

Lidt bastant vil jeg sige: Intet slettes fra universet, og intet slettes fra selvets indre "hukommelsestavle", for jeg tror at meningen er at vi er evige i den forstand, at alt vi efterlader danner et større mønster for livet, genfødslen eller andres liv. Selv de helt små spor du har efterladt og slettet af dig selv, er ikke væk i universet, men tør du tro på at det er sådan, og at det ikke er ligegyldigt? :)
Hvad der kan slettes er 1- de spor, vi ser, at vi har efterladt 2- de minder og tanker, som vi ikke vil have 3- det som kan fjernes fra hukommelsen, så vi ikke kan fremkalde det.

Vi er ikke så vigtige, og vore tanker er så simple og primitive at vi nærmest som et barn, der tager første skridt, tror at vi med vore ord har skabt enorm fornyelse og fremskridt. Vi er børn i vore tankeverden, og som jeg nu er stolt og glad over at skrive det her inspirerende svar, så er vi alle børn, når vi ser, at vi har skrevet noget. I første færd vil vi gerne lade det gå videre, og ved næste erfaringsbane vil vi slette det, for det er jo primitivt - eller ligegyldigt. :)

På et mere pædagogisk plan, så er det et menneskes kår at føde en tanke og se den forsvinde eller tage form på ny, forsvinde eller gå videre til en arvetager.
Det giver en følelse af ligegyldighed at se, hvor lidt det betyder. Men ligegyldigheden opstår netop i at vi dømmer på "hvad vi kan se", fordi vi ikke kan se eller følge dens spor i hverken selvet eller universet. Men det er ikke ligegyldigt at opbygge sig selv, selv om vi ikke gemmer det, så har vi gemt det alligevel - og i mine øjne overdrager vi det i en eller anden forstand. I sidste ende gør vi os selv en tjeneste ved at danne os selv til noget, selv om vi ikke altid ser gevinsten eller nytten af det.Amadeus.

7 måneder, 5 dage siden
7 måneder, 4 dage siden

Kære Morpheus, jeg mener man kan genopfinde sig selv, i flere nuancer.
For mig handler det om at holde fast i de grundværdier man har med sig, og tage sig selv op til revision, hvilke veje vil jeg gå, og med hvem, og få en snak med sig selv om de store beslutninger i livet, lade dem hvile indtil du er parat til at udfører handlingen.
De ting der blev skrevet, var rigtig på det tidspunkt i livet, livet forandre sig og skrifterne gør det samme.
Man ser jo heller ikke sin egen udvikling hvis man sletter konstant, et bevis på at man har levet, og taget nogle genveje indimellem, og blevet klogere.
Vh. Hanne Fink

7 måneder, 4 dage siden
7 måneder, 4 dage siden

"Børn i vores egen tankeverden". Det kan der måske være noget om.
Det kræver dog, at vi er umiddelbare i forhold til livet og vores interaktion med dette. Det er børn oftest. Det oplever jeg sjældent, at voksne mennesker formår, medmindre de har boet afsondret og uspoleret.
Er det nødvendig at se sin egen udvikling? tænker jeg.
Efter min opfattelse er det handlingerne, der afspejler menneskets egentlige grundværdier. Jeg ville slet ikke orke at forholde mig til min egen udvikling. Derfor læser jeg sjældent noget jeg har skrevet mere end én gang. Udviklingen sker i den skrevne proces, oplever jeg. Når den er manifesteret, er den ikke længere relevant, fordi der er renset ud og skabt grobund for forandringen, eller endda følelsen af frihed. Måske er det også forskelligt, hvordan selvet opfattes. Jeg tror på en sjæl, men ikke, et selv, fordi det kan brydes ned og opbygges på ny. For selvet er vel i højere grad formet ved tanken, som altid er tilfældig og derfor ikke umiddelbart er bevidst styret.
Den er opdraget og dannet kulturelt, socialt og verbalt. Tanken er overleveret og styret af for mange ufrivillige indlagte ydre ideer om hvad man skal være, eller ikke være. Hvem man er og hvad der kendetegner én, er ikke defineret af væren alene og derfor har selvet vel intet med det oprindelige at gøre, altså sjælen og naturen, tænker jeg.
Sjælen er ånd og ånd er ikke bundet af ovenstående, men af væren alene, tænker jeg.
Ofte har jeg læst om mennesker, der har været ude for skelsættende begivenheder og hvordan det forandrer dem for altid som mennesker. Derfor kan grundværdier også opføre sig utilregneligt, hvis grunden fjernes, eller hvis begivenheder forandrer tankeverdener, fordi skæbnen drager afsted med det ellers så faste overbevisninger. Når dette er sagt, så aner jeg jo ikke, hvordan det forholder sig. Dog syntes selvet er være en dimension af mennesket, som intet har med menneskets oprindelige natur at gøre. Netop fordi det er afhængigt af for mange ydre faktorer, der til alle tider vil forme og nedbryde det, over tid.

7 måneder, 4 dage siden

Besvar debattråd

Debatten Udslettelse af selvet er startet 18/03-2019 19:56 af Morpheus og er placeret under Selvudvikling og livskvalitet.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

3046Dagens ord
6 timer, 21 minutter siden · Engbo
4Løsrivelse - af provinser og hele l...
6 timer, 23 minutter siden · Engbo
303Kontraster
1 dag, 13 timer siden · Engbo
3Sentimentalitet
7 dage siden · Kåemer
5Bøger om at skrive
8 dage siden · neran
47Politiske ideologier anno 2019
10 dage siden · dino
68Homofobi
10 dage siden · dino
12Ligheder
11 dage siden · Engbo
16Køn
12 dage siden · JohannesB
0Sekterisk aggression
14 dage siden · dino
0Diskrimination af kvindesport?
15 dage siden · dino
3El-biler
17 dage siden · Kåemer
0Skrivegruppe Midtjylland
19 dage siden · MissJPHC
47Er mænd mere jaloux end kvinder?
21 dage siden · dino
0Gode fonde til rejselitteratur
21 dage siden · Rejseforfattere...
2Uartige børn i gamle dage og idag
24 dage siden · Engbo
6Lige margener?
25 dage siden · Pia Hansen
1Hvad betyder
26 dage siden · dino
3Børnebogsforfatter Søges
28 dage siden · NAHansen
0Internet
28 dage siden · Savanti
105Dagens Vits
28 dage siden · Hannepedersen89
2Redigering
28 dage siden · Machula T.
11Lykke
1 måned, 2 dage siden · Engbo
1Margit Sandemo
1 måned, 7 dage siden · dino
1Kvindelige betalæsere søges
1 måned, 9 dage siden · dino
6Jalousi
1 måned, 9 dage siden · dino
12Min nye bog er netop sat i salg
1 måned, 10 dage siden · Fink
19Mere end almindelig klangfuld
1 måned, 21 dage siden · dino

Selvudvikling og livskvalitet

4Livsbane . Livsveje. Livsvalg.
2 måneder, 23 dage siden · Nicolas Jessen
4Grammatikkurser?
2 måneder, 23 dage siden · Mette-Maj Ronja
82Perfekt?
7 måneder, 1 dag siden · Engbo
23Efter døden
7 måneder, 1 dag siden · dino
7Udslettelse af selvet
7 måneder, 4 dage siden · Morpheus
32Din dag.
8 måneder, 19 dage siden · Eddie
2Pigen på piedestalen
8 måneder, 27 dage siden · dino
3Lidt om dig og mig :-)
1 år, 5 måneder siden · nillepoulsen
11Kønsskifte
2 år siden · smukkehjerte
9Ensomhed
2 år siden · Fink
20OCD
3 år siden · michalik82
5Fortrydelse og anger
3 år siden · dino
7Hedonistisk tilvænning ?
4 år siden · Engbo
8Alderdom
4 år siden · dino
8At se sig selv udefra
4 år siden · Fink
14Viser
4 år siden · dino
18Nye venner?
4 år siden · Mikala
26Kan I finde jer selv, horoskop ?
5 år siden · frivole
4Særlig sensitiv
5 år siden · Fink
12Kognitivitet ?
5 år siden · xanadue
1Jeg
5 år siden · Babyangel85